Stát má odškodňovat děti, kterým ublíží očkování. Zkusíme zákon stihnout, říká nový náměstek Prymula

úterý 7. března 2017 ·

Děti, kterým ublíží povinné očkování, by v budoucnu mohly mít nárok na odškodnění od státu. Návrh zákona v tomto duchu připravuje ministerstvo zdravotnictví. "Je logické, že když stát něco nařizuje, tak by měl také nést zodpovědnost. Teď je systém nastaven naprosto nešťastně," říká vakcinolog a čerstvý ministerský náměstek pro zdravotní péči Roman Prymula. Informuje server Aktuálně.cz.

Roman Prymula (unob.cz)

Necelých osm měsíců před volbami Prymula přiznává, že zákon ještě ani není rozepsán do jednotlivých paragrafů, a šance, že by ho prosadil ještě současný ministr Miloslav Ludvík, se tak snižuje.

"Ale je po něm poměrně hlad, takže si dovedu představit, že by mohl být schválen ve zrychleném režimu. Uvidíme," doplnil odborný náměstek. Ten je na ministerstvu ve služebním poměru, a měl by se tak postarat o to, aby se zákonem, pokud nestihne projít, zabýval nový šéf resortu. Zákon by podle Prymuly sňal odpovědnost z lékařů, kteří často stanou před soudem, i když jen dle běžných postupů aplikovali vakcínu.

České děti jsou povinně očkovány proti devíti nemocem, mezi něž patří například příušnice, žloutenka typu B nebo dětská obrna. Přibývá ale rodičů, kteří své děti odmítají očkovat právě ze strachu z nežádoucích účinků. Státní ústav pro kontrolu léčiv ročně zaznamená do 600 mírných vedlejších účinků a u čtyř až pěti dětí vážné následky.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

RP řekl(a)...
7. března 2017 v 8:25  

Pro mě - učitele - irelevantní...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. března 2017 v 8:44  

Lepší článek o očkování než o matematice...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.