Školáci dostanou mléko a ovoce za miliardu.

pátek 10. března 2017 ·

Vláda schválila návrh zvýšit dotace na ovoce, zeleninu a mléko do škol. Celkově podpora vyjde na 930 milionů korun. Podle drobnějších zemědělců tak ministr zemědělství podporuje velké výrobce a likviduje ty malé. Podle Jurečky se tak podaří zlepšit stravovací návyky dětí, ale i zvýšit odbyt zemědělských výrobků. Informuje server Aktuálně.cz.

Marian Jurečka (vlada.cz)
Stát bude za potraviny platit až čtyřikrát víc než dřív, tedy 930 milionů korun. Dalších 127,5 milionu korun by měla přispět Evropská unie. Návrh ale kritizují drobní farmáři, podle nichž na peníze dosáhnou hlavně velcí producenti.

Jurečka si od zvýšené podpory slibuje vyřešení dvou věcí najednou - zlepšení stravovacích návyků dětí, ale i podporu českých zemědělců. "Je to i podpora zemědělství a potravinářské výroby a v případě mléčného programu jsou dodavatelé z České republiky," uvádí.

Největší část balíčku spolkne podpora konzumace neslazeného mléka, na něj chce Jurečka 670 milionů korun. Ministr si prosadil také větší rozpočet na podporu ovoce a zeleniny. Letos stát zemědělcům platil 75 milionů korun, v příštím roce to už bude až 260 milionů korun. Program s ovocem se rozšíří i na žáky druhého stupně základních škol, naopak se z mléčného programu vyjmou mateřské školy.

Dotovanou zeleninu a ovoce jedí děti ve školách osm let. Mléko pijí ještě o deset let déle. Oproti předchozím letům zemědělský resort počítá s dvojnásobným počtem zapojených dětí. Mléko ve školách dostane přes milion dětí, ovoce a zeleninu 910 tisíc školáků. S ohledem na rostoucí problémy s nesnášenlivostí laktózy budou do škol dodávány i výrobky s jejím sníženým obsahem a další neochucené mléčné výrobky.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.