Schopnost rozpoznat „fake news“ bude zkoumat nový model testů PISA

neděle 26. března 2017 ·

Andreas Schleicher, ředitel odboru vzdělávání OECD, vysvětluje pro BBC, proč a jak by měly školy učit žáky rozpoznávat falešné zprávy, tzv. fake news. Uvádí, že měření globální kompetence bude součástí dalších mezinárodních testů PISA.


Studenti by se podle něj měli umět orientovat v digitálním prostředí a odhalovat nespolehlivá prohlášení nebo nepravdivé zprávy. Potřebují k tomu vystoupit ze své sociální bubliny a setkávat se i s jinými názory. Mladí lidé musí vědět, že něco jako falešné zprávy existuje, že u každé novinky musí kriticky hodnotit, jestli je pravdivá, nebo ne, a musí vědět, jak si pravdivost mohou ověřit.

Písemné testy PISA zahrnující měření globální dovednosti budou představeny v roce 2018. Mají vyhodnotit, na kolik jsou mladí lidé připraveni na různorodý a vnitřně propojený svět, a to posuzováním jejich schopnosti vidět svět z různých perspektiv, cenění si jiného názoru nebo otevřenosti k odlišným kulturám.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
26. března 2017 v 9:34  

Tak to budou mít naši žáci z naší skorodědiny určitě úspěch. Protože rozlišit, co z toho, co jedna paní povídala, je pravda, není jednoduché. Na to jsou u nás vytrénovaní dobře.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
26. března 2017 v 11:56  

Něco jako v "Íráku jsou jaderné zbraně" - a máme jednu malou válečku.

Lexxa řekl(a)...
26. března 2017 v 12:43  

Paní Adamová má pravdu. Na dědině (vesnici) fake news nepoužívají. Používají jen drby.
A PISA ať si vys... oko.
Nám je to jedno, nám je to fuk!

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
26. března 2017 v 22:56  

Něco jako rušení předmětů ve Finsku?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
26. března 2017 v 22:57  

Možná půjde o fuck news.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.