Brno získalo dotaci 50 milionů korun na projekt prevence školní neúspěšnosti

neděle 26. března 2017 ·

„Cílem projektu je plošná podpora základního vzdělávání ve městě Brně. Součástí projektových aktivit je podpora doučování na základních školách po dobu realizace projektu, které bude probíhat na zapojených školách a v partnerských organizacích. Další aktivitou je podpora kariérového poradenství s cílem smysluplné volby povolání, pomoc školním poradenským pracovištím nebo podpora práce s rodiči na školách s vysokým počtem znevýhodněných žáků,“ uvádí k projektu první náměstek primátora Petr Hladík. Ministerstvo školství doporučilo k realizaci brněnský projekt „Prevence školní neúspěšnosti na základních školách ve městě Brně“.


Petr Hladík (brno.cz)
Do projektu jsou zapojeny všechny základní školy zřizované městem/městskými částmi, dvě partnerské školy jiných zřizovatelů a sedm organizací, které na území města poskytují neformální vzdělávání ve formě doučování znevýhodněných žáků základních škol.

Mezi tyto organizace patří DROM, Muzeum romské kultury, Petrov, Teen Challenge International, Diecézní charita, Ratolest a Diagnostický ústav pro mládež a středisko výchovné péče Veslařská.

Důležitou součástí projektu bude i metodická podpora zapojených škol z úrovně Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Brna při realizaci společného vzdělávání, kdy budou na školách působit koordinátoři inkluze. Školy i zapojené partnerské organizace z projektu také získají finanční prostředky na pomůcky pro práci ve vyučování.

Realizace projektu je plánována na období od 1. srpna 2017 do konce roku 2020.


Zdroj: Tisková zpráva

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
26. března 2017 v 9:40  

Koordinátory inkluze si laskavě strčte za klobouk. Školy potřebují speciální pedagogy, školní psychology a peníze na zaplacení doučování. Ale zase na druhou stranu, pokud by toto všechno školy měly jen po dobu trvání projektu a pak už ne, tak je to také k ničemu.

Eva Adamová řekl(a)...
26. března 2017 v 9:57  

A opravdu dost dobře nechápu, proč by mělo být podporováno jakési neformální doučování prostřednictvím neziskových organizací, když nejefektivnější je jednoznačně doučování přímo na školách, kde učitelé vědí, co je po dětech vyžadováno a s čím má konkrétní dítě problém. Jenže takovéto doučování se snad bere jako učitelova povinnost? Jenže ony jsou to hodiny přímé pedagogické práce navíc a ředitelé hlavně malých škol je nemají z čeho zaplatit. Teď se to platí z inkluzivních šablon a jsme zase u toho samého problému, jako v předchozím příspěvku, z čeho se to bude platit až skončí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.