Poruchy spánku trápí stále více dětí. Mohou za to i chytré telefony

sobota 25. března 2017 ·

Ráno nedokážou vstát z postele a ze školy nosí horší známky. Neporadí si s běžným výkladem, který nedoprovází obraz. Ordinace dětských neurologů se stále častěji plní školáky, kteří jsou unavení a neudrží pozornost. Důvod je jednoduchý: české děti trpí poruchami spánku. Ty jim způsobují mobily a tablety. Reportáž přináší Deník.cz.

Michal Miovský (adiktologie.cz)
„Čtvrtina dětí, které k nám chodí, je závislá na telefonu či počítači. Jedním z příznaků jsou také poruchy spánku," říká přednosta Kliniky adiktologie Michal Miovský. Počet takto nemocných dětí podle něj přibývá. Dostat dítě k psychiatrovi je proto stále těžší – už dnes to trvá šest až osm měsíců.

„Stále častěji musíme rodičům opakovat, že by se měli dětem víc věnovat," říká ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny pro Prahu 1, 2 a 4 Václava Masáková. Pokud dohled rodičů chybí, děti si často pěstují závislost na nových technologiích, kromě toho si netrénují pozornost a paměť. Stává se pak, že nedokážou převyprávět ani pohádku.

Rodiče by měli také dohlédnout, aby děti tolik neponocovaly. Podle lékařky Ivy Příhodové z neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice děti přesouvají do nočních hodin nejenom zábavu, ale i své učební povinnosti. „Jde o velmi rozšířený nešvar. Poruchou spánku už trpí asi třetina dětí," řekla Příhodová.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.