Lesk a bída života s Instagramem. Když je počet "lajků" důležitější než skutečný svět

sobota 25. března 2017 ·

Patnáctiletá Annegien z Utrechtu má na svém účtu na Instagramu 672 tisíc fanoušků. Aby si je udržela, musí jim pravidelně nabízet nové fotografie. Kolik má "lajků", ji zajímá více než reálný svět. Její úspěch na sociálních sítích však ostře kontrastuje s jejím soukromím, v němž je samotářka, téměř bez přátel. Jak mladou teenagerku pohltila sociální síť, ukazuje dokument režisérky Mirjam Marksové Holka z Instagramu (The Girl of 672K), který je k vidění v rámci festivalu Jeden svět. Připomíná server Aktuálně.cz.


Je asi sedm hodin ráno a patnáctiletá studentka Annegien z nizozemského Utrechtu pomalu vstává do školy. Nestačí se ještě ani pořádně probudit a už bere do ruky chytrý telefon. Rychle kontroluje účet na Instagramu, kde publikuje své fotky. Chce zjistit, jak se líbí její poslední fotka - kolik má "lajků" a jak ji lidé na síti komentují.

Chytrý telefon je jejím nejdůležitějším společníkem, kterého přes den téměř nedá z ruky.

Annegein je součástí "internetové generace". Mladých lidí, kteří z reálného života prchají na sociální sítě, jimž obětují stále více času. Jen na Instagram se v současné době denně připojuje až 400 milionů lidí z celého světa. V Nizozemsku má pak tato aplikace, kterou v roce 2012 koupil Facebook, více než 720 000 uživatelů. Nejvíce jich je ve věku 15 až 19 let - tedy generace, do které spadá i Annegien.

Dokument Holka z Instagramu ukazuje, jaký vliv, ať už kladný či záporný, mohou mít sociální sítě na mladé lidi a jak vstupují do jejich životů.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.