Rozvoj matematické gramotnosti jako závazek pro učitele všech oborů

sobota 25. března 2017 ·

Podle australského kurikula nastává většina výuky matematických dovedností přímo při hodinách matematiky. Být matematicky gramotný znamená ovšem víc než jen aplikovat v matematice rutinní postupy. Žáci potřebují poznat, že matematika se neustále využívá mimo hodiny matematiky a že matematicky gramotní lidé používají obecné matematické dovednosti v široké škále známých a neznámých situací. Článek přináší březnové číslo Zpravodaje NÚV.


Používání matematických dovedností napříč kurikulem obohacuje studium dalších vzdělávacích oblastí a přispívá k rozvoji širšího a hlubšího pochopení matematické gramotnosti. Závazek rozvíjet matematickou gramotnost je proto nezbytnou součástí všech vzdělávacích oblastí a povinností pro všechny pedagogické pracovníky.

To vyžaduje, aby učitelé:

• rozpoznali specifické požadavky na matematickou gramotnost ve své vzdělávací oblasti,
• poskytovali vzdělávací zkušenosti a příležitosti, které u žáků podpoří aplikaci všeobecných matematických znalostí a dovedností,
• vhodným způsobem používali jazyk matematické gramotnosti ve výuce.

Učitelé by si měli být vědomi toho, jak správně používat matematický jazyk ve své vlastní vzdělávací oblasti. Pochopení matematické terminologie a specifického využití jazyka v matematice je pro matematickou gramotnost nezbytné.

K aspektům matematické gramotnosti zdůrazňovaným v odborné literatuře patří následující zjištění:

• Matematika, kterou lidé používají v kontextu, je lépe pochopitelná než matematika vyučovaná izolovaně.
• Znalosti nejsou automaticky přenositelné z matematiky do dalších souvislostí; matematická gramotnost vyžaduje znalosti vyplývající z kontextu a strategické znalosti stejně jako matematické dovednosti.
• Při uplatnění matematické gramotnosti může být vhodná více než jedna odpověď nebo metoda.
• V neočekávaných situacích obvykle nastávají chvíle pro využití matematické gramotnosti.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
25. března 2017 v 13:30  

To jsou ale převratné objevy? Co takhle do další pětiletky se závazkem s matematikou do každého předmětu a do každé rodiny:-)

Nechtělo by to raději konat než teoretizovat?

Jiri Janecek řekl(a)...
25. března 2017 v 14:29  

Matematiku myslím celkem ovládám... Článek však nechápu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.