Julie Chytilová: Lidé s nižším vzděláním si příliš nemyslí, že by měli dětem vštěpovat nesobecké chování

středa 22. března 2017 ·

Ekonomka Julie Chytilová zkoumá i to, proč jsou některé děti sobečtější. Podle ní obecně platí, že malé děti jsou hodně sobecké a s tím, jak rostou, stávají se vlivem prostředí a výchovy štědřejšími. Jak ale Chytilová zjistila, u dětí ze znevýhodněného sociálního prostředí štědrost s přibývajícím věkem tolik nerostla. Informují Lidové noviny.

Julie Chytilová (cuni.cz)
Odpověď na to, proč se tak děje, jí pomohlo nalézt světové dotazníkové šetření World Values Survey. Lidí se v něm mimo jiné ptali, jaké hodnoty by podle nich měli rodiče předávat svým dětem.

„Data z Česka nám ukázala, že lidé s nižším vzděláním si příliš nemyslí, že nesobecké chování je něco, co by měli dětem vštěpovat,“ říká Chytilová. Podle ní může být toto zjištění užitečné při tvorbě programů na pomoc dětem ze znevýhodněného prostředí.

„Dlouho se ví, že tyto programy mají pozitivní dopad na formování dětských kognitivních schopností, například jim pomáhají lépe prospívat ve škole. Náš výzkum ale ukázal, že by mohly působit i na nekognitivní schopnosti, tedy třeba chování k ostatním lidem,“ uzavírá Chytilová.


Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

11 komentářů:

slávek miloslav řekl(a)...
22. března 2017 v 15:09  

no, přesně toto tvrzení sedí na Českého učitele i se vzděláním :-)))
a když uvážím charakter mé babičky, tak sedí pravý opak... ale to neznamená, že vaše tvrzení se nezakládá na nějakém stupni pravdivosti...

Nowak řekl(a)...
22. března 2017 v 17:27  

Letos na Tři krále u nás probíhala tradiční sbírka Charity. U naší brankyy stáli 3 koledníci s dospělým jako doprovodem. Už jsemje vyhlížel, měl jsem připravené peníze 200 Kč) do kasičky a 3 malé čkololády Okolo šel mladý tatínek s malým chlapečkem. Chlapeček es ptal: "Tatí, co to dělají?". Tatínek mu vysvětlil: "Víš, ty choději z lid tahat peníze. A některý starší lidi jsou tak hloupí, že jim daji třeba i dvě stovky,"

aknelka řekl(a)...
22. března 2017 v 20:42  

No, tak ještě definovat, co je to nesobecké chování dětí...
Půjčím ti..., dám ti, pomůžu ti, poradím,,,.
Nemusí jít přece jenom o peníze?

Unknown řekl(a)...
22. března 2017 v 23:17  

To není o výši vzdělání, ale o výchově. Pokud je dítě vychováváno k nesobeckosti, tak je šance, že se tak bude chovat. V zajištěné spokojené rodině je šance na slušnou výchovu dítěte. Dítě ve znevýhodněném prostředí je vychováváno minimálně. Rodiče nemají čas, musí se starat o přežití nebo o sebe.

tyrjir řekl(a)...
22. března 2017 v 23:54  

A myslí si to a jednají podle toho i politici?

tyrjir řekl(a)...
23. března 2017 v 0:10  

... a co úředníci, další výkonné složky státní moci, média, vědecká fronta atd.?

Verba movent, exempla trahunt.
Slova hýbou, příklady táhnou.

Jak lze chtít na lidech tam dole, aby jednali ctnostně, když nemají vzor tam hore?

Když jsem učil za Topolánkovy éry, řekl jsem asi dvakrát ve třídě, poté, co zaznělo nějaké to slovo od p... nebo od č....., "Vyjadřuj se slušně, nebo ti za píšu poznámku Chová se ve třídě jak předseda vlády v Parlamentu." Tehdy to ještě pomohlo. Jak je to dnes?

J. Týř


tyrjir řekl(a)...
23. března 2017 v 0:12  

Na umělce jsem zřejmě zapomněl. Omlouvám se. :)))

Unknown řekl(a)...
23. března 2017 v 1:23  

nesobeckost,velkorysost,humanita nemají v kapitalistické společnosti místo,je to boj o přežití,to my jsme byli ze socialismu tak mizerně vyhováni a když si představím třídní sraz po 50 letech=setkání tragédů,naštěstí naši vnuci jsou již jiní,a ti neprůbojnější a nejsobečtější přežijí

Nowak řekl(a)...
23. března 2017 v 10:08  

Jsou různé kapitalismy. Ten "socialismus", co jsme tu úspěšně budovali, se jinak označoval jako státní kpitalismus. V té době na Západě byl v módě sociální stát s fungujícím trhem a my jsme si přáli totéž. Než jsme se ale k tomu stihli dostat, tak budování sociálního státu vyšlo z mody a trh je všelijaký. Máme neoliberální tržní ekonomiku s neviditelnou rukou trhu a stát je spíše asociální než sociální.

Unknown řekl(a)...
23. března 2017 v 10:21  

k ničemu jsme se dostat nemohli,kapitalismus je jen jeden a je postaven na vykořisťování,do 90 let byl vykořisťován třetí svět a dnes jsme vykořisťováni my,nemůžeme ničím konkurovat,nemáme čím,samostatné zemědělství i průmysl byly zničeny,montovny jsou typickým nástrojem vykořisťování,linka jede stejně rychle ve wolfsburku jako v boleslavi,jen náš dělník dostavá třetinovou výplatu toho německého,ty dvě třetiny jdou pro německé důchodce a nezaměstnané,kteří obojí mohou spokojeně žít,zatímco naši důchodci,hlavně pokud jsou sami,jedou nadoraz a český nezaměstnaná je odsouzen ke chcípnutí,pokud dostane podporu cca 3000 tak z toho nevyžije a to ji ještě musí dostat automaticky se nefasuje

Nowak řekl(a)...
23. března 2017 v 14:49  

Jsme tedy morálně lepší než dřív - už nevykořisťujem, neboť jsme vykořiťovaní my. A Afrika si zřejmě polepšila, ta už vykořisťovaná není a snad nás neykořisťuje nebo ano?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.