Česká rada děti a mládeže: Nová úprava veřejné prospěšnosti zastarala a není už ani prospěšná

středa 22. března 2017 ·

"Jako neodůvodněnou byrokratickou zátěž vnímá Česká rada dětí a mládeže (ČRDM) chystanou podobu zákona o statusu veřejné prospěšnosti. Z tohoto důvodu píše ČRDM společně s dalšími významnými neziskovými organizacemi dopis premiérovi a vicepremiérům," píše ČRDM v tiskové zprávě k zítřejšímu projednávání návrhu zákona. Přinášíme tiskovou zprávu ČRDM i otevřený dopis neziskových organizací premiérovi.

TZ České rady dětí a mládeže:

Jako neodůvodněnou byrokratickou zátěž vnímá Česká rada dětí a mládeže (ČRDM) chystanou podobu zákona o statusu veřejné prospěšnosti. Z tohoto důvodu píše ČRDM společně s dalšími významnými neziskovými organizacemi dopis premiérovi a vicepremiérům.

Malá domů?

Jediným, kdo by nyní mohl novelu vytěžit, jsou parlamentní strany. Nová úprava jim totiž umožňuje podle zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích čerpat peníze v podobě příspěvku na podporu činnosti politického institutu. Jednoduše řečeno: kvůli tomu, aby se tyto strany dostaly k milionům pro své politické instituty, kabinet chystá zbytečnou a demotivující administrativní zátěž pro všechny veřejně prospěšné subjekty.

Kladivo na NNO, problém pro soudy

Pokud zákon projde, pak se ze statusu veřejné prospěšnosti stane nový standard, který začnou postupně vyžadovat kraje i ministerstva, proto, aby dokázaly, že podporují jen ty skutečně veřejně prospěšné subjekty. Status ovšem o skutečné prospěšnosti nevypovídá nic. Je to jen požadavek na zvýšenou administrativu a vnitřní procesy v organizaci. Tedy příživníky na neziskové právní formě neodradí, ale naopak malé spolky, postavené na práci dobrovolníků, zcela demotivuje. Vláda zde neposlouchá ani své poradní orgány Legislativní radu vlády i Radu vlády pro NNO a předkládá zákon i přes jejich záporný názor. Soudy, které dnes veřejný rejstřík obhospodařují, potřebují personální i metodickou podporu, ne další zátěž. Již dnes zápasí celorepublikové organizace s problémy v rozdílném přístupu při zápisu sídla i statutárních orgánů v různých krajích.

Otevřený dopis premiérovi

„Návrh zákona reaguje na situaci z doby absence veřejných rejstříků, která už je za námi,“ píše předseda ČRDM Aleš Sedláček v dopise adresovaném premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a vicepremiérům Andreji Babišovi a Pavlu Bělobrádkovi. Neziskové organizace jsou nyní díky veřejnému rejstříku a všem zveřejňovaným údajům v dikci účetních a daňových zákonů, stejně jako občanského zákoníku, pod dohledem veřejnosti i státu.

ČRDM apeluje!

„Prosíme, nedopusťme, aby sněmovna ve formě daného návrhu zákona o veřejné prospěšnosti schválila nepotřebnou, nedomyšlenou a ve svém důsledku možná i škodlivou právní normu,“ apelují na adresáty dopisu v jeho závěru autoři.

Ve čtvrtek 23. března 2017 se má zmíněnou legislativní normou zabývat sněmovní Ústavně právní výbor. ČRDM, reprezentující v souhrnu přes 200 tisíc mladých lidí, ale i další významné neziskové organizace, které se k dopisu připojily, jsou proti tomu, aby nová úprava nakonec začala platit, a věří, že předkladatel normu stáhne z legislativního procesu.

„Pokud novela projde, tak dobře už bylo. Stojíme o prostředí, ve kterém by bylo lépe všem veřejně prospěšným subjektům, nejen politickým institutům,“ shrnul Aleš Sedláček.


Otevřený dopis neziskových organizací premiérovi:

Vážený pane premiére,

obracíme se na Vás v zastoupení níže uvedených velkých střešních a dalších významných organizací neziskového sektoru. Rádi bychom Vás oslovili ve věci návrhu Zákona o statusu veřejné prospěšnosti, sněmovní tisk 1005. Na přípravě tohoto zákona jsme se podíleli, někteří ho mnohokráte v historii připomínkovali. Někdo s nadějí, že na konci bude novela, která pomůže rozvoji a transparentnosti neziskových organizací, někdo spíše s obavou, že se tomu tak nestane. Bohužel se naplnila pesimistická vize. Návrh zákona doputoval i přes velké množství připomínek a negativní postoj Legislativní rady vlády do Poslanecké sněmovny v době, kdy už zcela přestal být potřeba.

Situace se za dobu přípravy zákona změnila. Neziskové organizace jsou díky veřejnému rejstříku a všem zveřejňovaným povinnostem, daným zákony daňovými, účetními i občanským zákoníkem, čitelným a transparentním partnerem veřejné správy. Kromě jmen a adres statutárních zástupců, zveřejňují dnes ve sbírce listin stanovy i závěrkové účetní dokumenty. Mnohé organizace jdou nad rámec svých povinností a na svých internetových stránkách se snaží ukázat veřejnosti, že nemají co skrývat. Zakládají transparentní účty, zveřejňují zápisy z jednání, videa, výroční zprávy. Některé organizace podstupují dobrovolně různé certifikační procesy. Tímto se stávají srozumitelnějšími jak pro dárce, tak pro veřejnost. Ti z nás, kteří dostávají státní dotace, jsou prověřováni daleko nad rámec navrhovaného zákona. Projekty podpořené dotacemi se dnes zveřejňují na webových stránkách ministerstva financí.

Ministerstvo financí během dlouhých příprav tohoto zákona zavedlo do zákona o daních z příjmů institut veřejně prospěšného poplatníka a dalo jasně najevo, že veškeré daňové benefity si bude řešit samo. Spolupráci na tomto zákonu nevidělo jako možnou a přínosnou.

Návrh zákona reaguje na situaci z doby absence veřejných rejstříků, která už je za námi. Nepřináší větší transparentnost, ale více zbytečné byrokracie na straně neziskového sektoru i úřadů. Nestanoví žádné benefity – ty ponechává na případné budoucí legislativě, zato znamená nárůst nákladů spojených s novými úředními povinnostmi pro stát i neziskový sektor.

I vláda ve svém usnesení konstatovala, že zákon postrádá vizi, k čemu by měl vlastně sloužit. Není náhodou, že předkladatel, Ministerstvo spravedlnosti, spolu Posláním ČRDM je podporovat podmínky pro kvalitní život a všestranný rozvoj dětí a mladých lidí. strana 2 s Ministerstvem financí dostalo za úkol řešit absenci této vize v zadané analýze (viz usnesení ze dne 14. prosince 2016 č. 1106).

Prosíme, nedopusťme, aby sněmovna ve formě daného návrhu zákona o veřejné prospěšnosti, schválila nepotřebnou, nedomyšlenou a ve svém důsledku možná i škodlivou právní normu jen proto, že je v legislativním plánu vlády nebo že s ní počítá občanský zákoník.


Ing. Aleš Sedláček, předseda České rady dětí a mládeže

PhDr. Tereza Valkounová, Ph.D., předsedkyně Asociace lesních mateřských škol

Hana Stelzerová, ředitelka České ženská lobby, z.s.

Pavel Přibyl, ředitel Českého fóra pro rozvojovou spolupráci (FoRS)

Ing. Petr Lebeda, MA, ředitel Glopolis o.p.s.

Mgr. Yvona Kreuzmannová, předsedkyně Iniciativy pro kulturu / VSNNOKU (Volné sdružení NNO v kultuře a umění)

Jan Gregor, předseda koalice Za snadné dárcovství

Jan Kroupa, NETT - nezávislý think-tank

Ing. Jolana Turnerová, výkonná ředitelka Spiralis, z. s.

Ing. Vlastimil Birčák, místopředseda Svazu tělesně postižených v České republice z.s.

David Ondráčka, ředitel Transparency International

Mgr. David Vondrouš ředitel Zeleného kruhu

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.