Česku chybí technici. Jediný nástroj, který mladí umí použít, je Google, míní Dědek

neděle 19. března 2017 ·

V Česku schází technici, ať už v oblasti mechaniky, nebo elektroniky. Bez techniky sice neumíme žít, ale ubývá těch, kteří tomu rozumí. V pořadu 90' ČT24 to řekl podnikatel a spolumajitel Jablotronu Dalibor Dědek. Pro věc neumí nadchnout ve škole, ale ani v rodině. Podle Dědka jediný nástroj, který umí mladá generace použít, a to ještě ne moc dobře, je Google.

Dalibor Dědek (jablotron.cz)
Nedostatek pracovníků spolu s nezájmem o učňovské obory patří mezi palčivé problémy českých firem. Ekonomice se daří a prudce rostou zakázky firem. Řada z nich by ráda produkovala ještě víc, ale nemá, kdo by vyráběl. Odborníci chybí napříč většinou průmyslových oborů. A ani výhled není příliš optimistický. Firmy si musí často vypomáhat přes pracovní agentury zaměstnáváním cizinců.

„Mně dal do života nejvíc asi táta, který mě naučil to nejdůležitější umění v životě – umět si poradit. Když přišel z práce, šli jsme do kůlny, vyráběli jsme třeba krmítko pro ptáky. Dal mi do života takovou průpravu, že jsem se nikdy nebál s věcmi, s technikou poradit a měl jsem o to zájem. Dnes mám pocit, že nemají rodiče na děti čas, očekávají, že to za ně udělá škola,“ přiblížil zakladatel Jablotronu.

Podle něj ale škola udělá to, že jsou všechny děti vyděšeny z matematiky a fyziky, a tím pádem potom nejsou technici. „Myslím, že je to bubák docela falešný. Je třeba nahlas dětem a rodičům říkat, aby se nebáli techniky, v technických oborech je perspektiva,“ dodal.


Celý text a pořad 90´ČT24 naleznete zde


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.