Zlín chce soukromé školy. Stát to brzdí

středa 8. února 2017 ·

Ministerstvo školství stále nerozhodlo o dvou soukromých základních školách ve Zlíně. Jejich majitelé říkají, že může jít o nepřímou likvidaci. Se vznikem přitom souhlasí město i kraj. Jedna škola by měla fungovat na půdě zlínské Univerzity Tomáše Bati, druhá jako malá montessori škola. Obě plánované soukromé instituce chtějí první žáky přivítat už letos v září. Souhlas města i kraje mají. Poslední slovo má ale stát. A ten mlčí. Reportáž přináší MF DNES.


„Lhůta pro rozhodnutí ministerstva uplynula už v polovině ledna, o jejím posunutí nás nikdo neinformoval,“ upozornil učitel Libor Daňhel, který stojí za vznikem 1. zlínské soukromé základní školy. „Podle mého názoru chce paní ministryně znepříjemnit situaci soukromých škol a tato její hra na mrtvého brouka znamená jejich nepřímou likvidaci,“ prohlásil.

Stejný názor má i Petra Sakáčová, která ve Zlíně provozuje soukromou Dobrou školku a chce pokračovat v otevření základní školy. „Nevíme proč, ale neoficiálně mi na ministerstvu řekli, že nezapíší žádnou soukromou základní školu. Je to údajně politický tlak a žádné rozhodnutí zatím nikomu nedali,“ prozradila.

Samotné ministerstvo to odmítá. A v případě obou plánovaných soukromých škol ve Zlíně tvrdí, že stále ještě není ukončené řízení o jejich žádosti. „A také platí, že ministerstvo nepočítá s tím, že by v budoucnu nepovolovalo vznik soukromých škol,“ ujistila mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES (Zlínský kraj)

9 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
8. února 2017 v 8:52  

Spolu s výzvou na ped.infu je zjevný výrazný šum o stopce pro soukromé školy/školky. Mluvčí tvrdí, že nikoliv. Počkáme a uvidíme. Pokud je ale stop faktem, je to nutné dát právníkům.

Anonymní řekl(a)...
8. února 2017 v 9:11  

I proto by měla být pedagogická komora - aby řešila standardy a kvalitu učitelů, vzdělání. Pak by nebylo třeba tolik soukromých škol, ale i ty by měly být komorou nějak podporovány, aby si stát nedělal, co se mu zlíbí.

Unknown řekl(a)...
8. února 2017 v 11:26  

renata/hluboký omyl mnohých,komora není k tomu,aby školství zušlechťovala,komora hájí zájmy rofesní skupiny,neštěstím učitelů je jejich odtažitost od reálného světa práce a podnikání,ti kdo učí na soukromých školách vědí o čem je řeč,kdo učí na státní škole je celoživotním zajatcem českého školství

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
8. února 2017 v 11:59  

"odtažitost od reálného světa práce"

Proč tuhle pitomost pořád někdo recykluje? Aby nás pak eduíni posílali kamsi do praxe?

Anonymní řekl(a)...
8. února 2017 v 12:09  

s problémem zajatce českého školství souhlasím, ale nejsem spokojena s tím, že by komora pouze hájila profesní skupinu - navenek samozřejmě ano, ale uvnitř by snad měla sama sebe zušlechťovat! Vždyť ani z tržní hlediska (které není ve vzdělávání, výchově to hlavní) by nám zbyly oči pro pláč, když bychom nemohli obhájit nesprávné až škodlivé postupy vůči dětem a jejich rozvoji....Lékaři mají Hippokratovu přísahu - "Lékařské úkony budu konat v zájmu a ve prospěch nemocného, dle svých schopností a svého úsudku. Vystříhám se všeho, co by bylo ke škodě a co by nebylo správné." (i když jsem si ji teď přečetla v původním znění a doufám, že ji mají lékaři již nějak modernizovanou...). Hlavní je, aby profese ctila soucit a altruismus jako hlavní principy svého poslání....

Vít Tomis řekl(a)...
8. února 2017 v 12:13  

„A také platí, že ministerstvo nepočítá s tím, že by v budoucnu nepovolovalo vznik soukromých škol,“ ujistila mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.

Antonín Zápotocký: „Naše měna je pevná a měnová reforma nebude, všechno jsou to fámy, které šíří třídní nepřátelé“.
Již dalšího dne po páté hodině večerní však předseda vlády Viliam Široký v rozhlase oznámil, že stávající bankovky budou platit pouze do konce měsíce.

tyrjir řekl(a)...
8. února 2017 v 13:15  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
8. února 2017 v 13:23  

Učitel je člověk, který ve škole připravuje děti pro reálný praktický život, který sám nepoznal, neboť do něj nikdy ze školy nevykročil. :)))

Stálo by možná za úvahu dát učitelům to studijní volno roční a za jeho součást považovat i zaměstnání / studijní pobyt u vybraných zaměstnavatelů mimo školský resort.

Jana Karvaiová řekl(a)...
8. února 2017 v 15:20  

Laimes je snad ještě větší exot než Tajnej. Vy jako učíte? Nebo sem občas zajdete na pokec léčit si své frustrace?

Paní Howe - nic proti altruismu a soucitu a empatiím. K učení to nestačí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.