Výsledky české vědy budou hodnotit experti ze zahraničí

pátek 3. února 2017 ·

Vědce v Česku čekají zásadní změny v hodnocení jejich práce. Má se začít více hledět na kvalitu bádání celých ústavů nebo škol – nejen na to, kolik vydali odborných článků. Jak se fakultám vysokých škol nebo ústavům Akademie věd daří, brzy posoudí skupinky nezávislých, hlavně zahraničních expertů. Větší slovo v tom, jaký má práce v českých laboratořích smysl, mají mít i lidé z průmyslu. Informují Hospodářské noviny.

Novinkou z úřadu vicepremiéra pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka se bude brzy zabývat vláda. Dnes se vše řídí automatickým přepočtem bodů za publikace článků na peníze, takzvaným kafemlejnkem, a to se má začít počínaje letoškem měnit.

Nově se vedle hodnocení publikací bude hledět například také na dlouhodobé strategie výzkumných organizací. „A také na to, jak rozvíjejí lidské zdroje, jestli zaměstnávají mladé lidi, jak vypadá tamní pracovní prostředí v mezinárodním srovnání, jak komunikují se zahraničím nebo jaké mají vazby s průmyslem,“ vysvětluje náměstek vicepremiéra Arnošt Marks.

Podle ministerstva školství a představitelů některých vysokých škol je nové hodnocení málo propracované. Chybí podle nich přesné postupy a jasná návaznost nového hodnocení na financování vědy. Bělobrádkův úřad uvedl, že konkrétnější hodnocení vysokých škol se rozpracuje později, vysoké školy podle plánu „naskočí“ do systému za dva roky.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.