Anketa České školy: Potřebují učitelé profesní komoru? Jiří Zajíček: Komunikace mezi učiteli a MŠMT by dosáhla jiné roviny

pátek 3. února 2017 ·

Řada učitelů v diskusích opakovaně připomíná neexistenci skutečně reprezentativní učitelské profesní komory jako jeden z velkých problémů pro české školství.
Česká škola se proto na učitele, ale například i na ministerstvo školství obrátila s několika otázkami: 1) Proč profesní komora nevznikla? A co by se muselo stát, aby vznikla? 2) Co by podle Vás učitelům přinesla? Měla by šanci změnit "poměr sil" ve vyjednávání, diskusi mezi učiteli a ministerstvem, případně dalšími institucemi? Co by měla komora dělat, jaké by byly její hlavní úkoly, zásadní role? 3) Mělo by být členství v komoře povinné? A byl by to problém? (Tato doplňující otázka vyplynula z odpovědi Jiřího Zajíčka)
Přinášíme odpovědi předsedy Unie školských asociací ČR – CZESHA a ředitele střední školy Jiřího Zajíčka.

Jiří Zajíček

Jiří Zajíček (linkedin.com)
Nejsem schopný říci, proč profesní komora nevznikla. Musím se přiznat, že ani nevím, že by se o to někdy někdo reálně pokusil. Otázkou ale je, zda by takováto komora vzniknout měla a co by to přineslo do vzdělávacího systému.

Především by bylo nutné ji vymezit v právní rovině a nastavit tomu i prostředí. V tuto chvíli se ale obávám, že k tomu není vhodná situace. Je pravda, že komunikace mezi MŠMT a učiteli by dosáhla zcela jiné roviny, ale v situaci, kdy máme nedostatek učitelů si dost dobře nedokáži představit učitelskou profesní komoru s povinným členstvím. Ředitelé škol už za stávajícího stavu mají velké problémy zajistit plně aprobovanou výuku. Pokud by zde ještě vznikl požadavek na členství učitelů v profesní komoře a případně bylo členství povinné pro výkon této profese, byla by situace ještě složitější.

Již zákon o pedagogických pracovnících, který jasně definuje kvalifikační požadavky na učitele působí u některých aprobací značné problémy. Např. učitelé informatiky a jazykáři (především angličtináři) jsou naprosto nedostatkovými profesemi. Další zpřísnění plynoucí z povinného členství v profesní komoře y situaci jen zkomplikovalo.

Jsou i další nedostatkové aprobace, jako je matematika, fyzika, chemie. Pokud se nezvýší prestiž učitelského povolání, situace se nezlepší a podle mého názoru nemá smysl za těchto okolností o vzniku profesní komory zatím uvažovat.

12 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
3. února 2017 v 9:37  

Kdyby byly ostatní asociace a odbory co k čemu, nevznikla by ani tahle otázka o potřebnosti profesní komory učitelů.

Janek Wagner řekl(a)...
3. února 2017 v 10:06  

Unii CZESHA, tedy unii asociací především ředitelů škol (navíc s převahou středních odborných), aktuální stav vyhovuje. Mají prakticky vedle s ČSSD kolaborujících odborů nejsilnější pozici. Asociace ředitelů gymnázií z Unie CZESHA vystoupila a Unie CZESHA již není členem mezinárodní organizace ESHA.

Radek Sárközi řekl(a)...
3. února 2017 v 13:15  

Zkusím jednu praktickou otázku: Kolik byste byli ochotni platit ročně ze svého platu jako příspěvek pro fungování pedagogické komory? Lékaři si platí 2.000 Kč, lékárníci 3.000 Kč. http://www.lkcr.cz/clenske-prispevky-423.html

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
3. února 2017 v 15:00  

Pane kolego, než odpovím, můžete příspěvek lékařů a lékárníků přepočítat na % ročního příjmu? Dík.

Simona CARCY řekl(a)...
3. února 2017 v 15:12  

Ajta! Že by vznikl třeba Učitelský odborový klub? Proboha!

RP řekl(a)...
3. února 2017 v 15:15  

pokud budeme mít slibovaných 45000, tak 2000 je kolik % (dobrá otázka do přijímacích testů)...
na SŠ....

Radek Sárközi řekl(a)...
3. února 2017 v 16:01  

Zkusím to odhadnout - lékaři platí půl procenta z čisté mzdy, lékárníci skoro jedno procento. Jaký by byl váš příspěvek, kdyby bylo členství v pedagogické komoře nepovinné?

Radek Sárközi řekl(a)...
3. února 2017 v 16:16  

Jinak členský příspěvek odborů (ČMOS PŠ) je aktuálně 130 až 145 Kč měsíčně dle platové třídy.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
3. února 2017 v 20:49  

Půl procenta. Ale za co? Odboráři mě chtěli jednou podplatit nějakou vstupenkou do wellnesu.

Anonymní řekl(a)...
6. února 2017 v 8:55  

Nezdá se vám, že diskutovat v tuto chvíli výši příspěvku je jen zaručená cesta k tomu, celé téma dehonestovat? To by měl být až ten poslední krok. Klíčové určitě bude legislativní zakotvení naší profesní komory a její zákonné i jinak delegované kompetence.

Josef Soukal řekl(a)...
6. února 2017 v 9:20  

Zdeňku, to je myslím dost nespravedlivé. Je otázka, jak by to dnes s učiteli bylo, kdyby se odbory rozpadly. Možná bychom chodili o žebrácké holi jako kolegové na Slovensku.

Jana Harazimová řekl(a)...
8. února 2017 v 8:12  

Promiňte, že se vám do těch ekonomických tahanic pletu, ale je vidět, že jste asi nikdy v žádných sdruženích, kromě odborů, nebyli. I kdybychom platili 2000 Kč ročně. Kolik platíte za telefon? Například Komora autorizovaných inženýrů a techniků nebo Dobrovolní hasiči mají jako sdružení pro své členy smlouvu na zvýhodněné ceny neomezeného volání. Myslím, že je to 250 Kč. Kolik ušetříte? Když už chcete zkoušet z matematiky, tak se na možnosti profesních sdružení musíte podívat trochu šíře. Ne jen matematicky, ale ekonomicky. Protože jako vedlejší produkt komory můžete získat různé výhody díky síle členské základny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.