V Úlibicích by rádi otevřeli základní školu. Chybí ale souhlas ministerstva školství. A místní se zlobí

sobota 18. února 2017 ·

Mladá pedagožka Jana Vávrová se pustila do boje s větrnými mlýny - od září loňského roku provozuje v Úlibicích na Jičínsku soukromou mateřskou školku, kterou by od podzimu ráda rozšířila i o první stupeň základní školy. Ředitelka Jana Vávrová má podporu místních i obecního úřadu, má souhlas z kraje, ale zatím neví, na čem je. Rozhodovat totiž bude ministerstvo školství. Reportáž přináší Český rozhlas.


Jarmila Balážová (youtube.com)
Jana Vávrová odeslala všechny potřebné doklady na konci října a počítala s tím, že v zákonné devadesátidenní lhůtě, tedy do konce ledna, bude mít jasno. Jenže nemá - ministerstvo se zatím nevyjádřilo.„Tak já se snažím komunikovat s nimi, stále tam volám, ptám se. Ale stále ještě nemají žádné stanovisko," říká Jana Vávrová.

Mluvčí ministerstva Jarmila Balážová popsala Českému rozhlasu metodiku prověřování: „Naplněnost škol v dané lokalitě je zjišťována na základě statistických výkazů. Úředníci, kteří vedou správní řízení, nenavštěvují konkrétní obce, ale posuzují žádosti právě podle doložených dokladů a dlouhodobých záměrů vzdělávání."

Tenhle postup zlobí nezávislého starostu Úlibic Michala Kováře: „Asi bychom měli nejlépe vědět my, jestli je tady ta škola zapotřebí... Nedokážu si představit, že by někdo od zeleného stolu na ministerstvu posoudil a zamítl tuto žádost."


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.