Tajný učitel: Nechť moc se navrátí učitelům ve sborovně a papalášům nas..t!

sobota 11. února 2017 ·

Ráno vejdu do sborovny a vím, že jsem doma mezi svými. Výměna povzdechnutí nad domácími bolístkami, nový žert na Donaldův účet, kafe, smích, pohoda. Navzdory malým platům, zlobivým dětem a ukrutné zimě venku, je ve sborovně lidské teplo. Aspoň to tak bývalo. Pak kolega, výborný a obětavý učitel dostal varování, že se svým vzděláním může učit jen částečně a za méně peněz. Oblíbená vychovatelka musela pryč úplně. Je to jako když se vyměňují staré součástky za nové, přičemž ty nové nejsou vždy lepší, jen mají potřebnou nálepku.


Tombies
Šéfové se střídají, ti noví jsou nervóznější, pravidel, tabulek a regulí je více, testování přibývá, tlaky shora se zvyšují. Věci pro žáky se začínají nedělat kvůli strachu z toho, co by se mohlo stát, kdyby se někomu něco stalo, nebo kdyby si někdo na něco stěžoval. Školení přibývá. Dobrých učitelů ubývá. Staří zkušení odešli do penze. Noví kolegové a kolegyně jsou mladí a poslušní. Nezvedají moc hlavu a neříkají nic nepříjemného. Začíná to být šeď, rutina, informace, tabulky, data a... nuda. Sborovna se stává lodí duchů, škola místem k jistému, byť mizernému výdělku. Tombies.

Co kdyby byla sborovna opět tím bzučícím úlem, kdy jsme si vyměňovali nápady, notovali si a dobře se pohádali bez obav o prémie či extra supl, když jsme mohli otevřeně nesouhlasit a vedení naslouchalo. Co je k tomu potřeba? Nic víc, než aby dostatek kolegů zvedlo hlavu a nenechalo si poroučet někým nahoře, kdo neví co dělá. To je učitelská práce. Svobodně dělat to, co umím, nejlépe jak umím, bez zbytečných školení, instrukcí, obeznamujících brífinků, emailů a keců o transparentnosti, odpovědnosti vůči zřizovatelům, KŘ, legislativě, nových, stále se měnících pravidlech; bez neustálé kontroly a testování od PISS, TIMMS, INSPIS či PISSMEOFF po CPZVV. Moci se zaměřit na ty důležité problémy, problémy žáků a jejich rodičů, jak učit a naučit něco či někoho co nejlépe. To je svoboda povolání, svoboda lidská a svoboda učitelská. Nechť moc se navrátí učitelům ve sborovně a papalášům nasrat.


Bez souhlasu autora a bez znalosti jeho identity převzato z jeho blogu

19 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
11. února 2017 v 9:03  

A bohužel ty blafy pane Komárku zveřejňujete i bez souhlasu těch, kteří to tady pravidelně čtou.

Pavel Doležel řekl(a)...
11. února 2017 v 9:26  

Tak s tím by se i dalo souhlasit. Akorát nevím, kdo je to ten papaláš. Sobotka? Valachová? ČŠI? Podle mého mínění to jsou jen figurky a výplody systému. Ti skuteční vládcové sedí v Bruselu a Štrasburku. A důvod, proč jsou tak ukrutně blbí? Inu humanitní vzdělávací revoluce...

Veronika řekl(a)...
11. února 2017 v 9:54  

A u vás není sborovna nejlepším, nejpodnětnějším a nejzábavnějším místem na světě? Ta naše prvostupňová tedy je. :)

Tajný Učitel řekl(a)...
11. února 2017 v 11:13  

Veroniko, bývávalo. Nicota ale začala pomalu pronikat spárami ve zdech, nepozorovaně a nezadržitelně. Myslím, že je to důsledek postupného utahování šroubů shora, což je zas důsledek nepřiměřené, jak jinak, reakce vedení resortu na polistopadovou decentralizaci. Zanedlouho budeme v situaci kdy všudypřítomné oko a ucho školního politruka, nahradí velký bratr z ministerstva v podobě masy byrokracie a klacku neustálého zjišťování výsledků vzdělávání.

Paní Adamová, váš komentář je, jako vždy, inspirující.

Unknown řekl(a)...
11. února 2017 v 11:52  

Tajný učitel - centralizace vskutku postupuje rychlými kroky. K upevnění této pozice je nutno šmírovat. Vše v duchu nejvyšších "evropských hodnot". Může k tomu sloužit i Váš náhled. Situace je však složitější. Cestou do školní budovy nás sledují desítky kamer, masově začíná být sledována naše aktivita na sociálních sítích. Databáze našich názorů je pečlivě zaznamenávána - "boj proti terorismu" je prioritou. A ti zákeřní "Rusáci". Dá se pokračovat. Začínají být kontrolovány naše názory, jsou zde náznaky cenzury. Šrouby se skutečně utahují a to dosti rychle. Současné garnituře k tomu stačily 3 roky. Směřujeme snad k předpovědím pana Orwella ?

Eva Adamová řekl(a)...
11. února 2017 v 12:23  

Podívejte se Tajnej, ve vaší sborovně jste se z toho asi nějak pos...., ale proč si proboha myslíte, že se nutně museli pos... všichni ve všech sborovnách na světě.

Jana Karvaiová řekl(a)...
11. února 2017 v 13:31  

Vcelu s Tajnym souhlasim. I kdyz bych to zas tak nezobecnovala.
Rekla bych, ze jde o jineho Tajneho. Je to jiny styl slohu.

krtek řekl(a)...
11. února 2017 v 13:40  

Ne, ne - tohle je ten jedinej správnej pesimistickej Tajnej. Ten druhý má tento blog: https://tajnyucitel.wordpress.com/

Tajný Učitel řekl(a)...
11. února 2017 v 13:51  

Paní Adamová, třeba nám pomůže již zmiňovaný webinář "Učitel jako kurátor obsahu tlustého střeva".

Netvrdím, že se to děje všude. V některých sborovnách mají učitelé jistě dostatek soudnosti a selského rozumu, aby tlakům shora ve většině radostně odolávali. Klobouk dolů až po zem před nimi. Někde jinde třeba ne. Jde mi o to, že nakonec to odnesou děti. Například. Učitelka odborného předmětu na středním stupni odešla. Nabízí se odborník, vysokoškolák z dlouhou praxí, který je ochotný to odučit, je autentický a z minula osvědčený - nejlepší řešení pro žáky. Nelze. Nekvalifikovaný. Co kdyby čši...Tak se tam narve učitelka s přibližnou aprobací ovšem pro první stupeň zš, nikdy neučila. Pro žáky sš, ne ideální. Tak děláme kompromisy, jeden po druhém aby šiml blahem řehtal. Jsou to zdánlivé maličkosti, ale kvapem jich přibývá. Nicota.

Unknown řekl(a)...
11. února 2017 v 14:32  

Mám takové obavy, že slovní zásoba tohoto příspěvku posouvá Českou školu do kategorie bulvárn¨ích médií. Není-li Tajný učitel spokojen s atmosférou v jeho sborovně, měl by si koupit deníček a svěřit se mu se svými frustracemi. Určitě by se mu ulevilo.

Unknown řekl(a)...
11. února 2017 v 15:59  

Tajný Učitel - a co brání tomuto vysokoškolákovi, aby si dodělal ped.minimum. U nás takto učí 3 inženýři a naprosto bez problémů. Není to náhodou výmluva? Jinak Tajný Učitel je ten autentický, možná měl jen slabší chvilku nebo trošku lepší náladu.

Unknown řekl(a)...
11. února 2017 v 16:21  

Ano. Tam spěje české školství. Vcelku realistický obraz. Bez příkras jak se změnilo školství za posledních 20 let. Jen ta vulgarita na závěr je poněkud zbytečná. A ani to testování není jednou z hlavních příčin stavu. Spíš diletantizmus kapitánů našeho školství.

Eva Adamová řekl(a)...
11. února 2017 v 16:38  

Tajný, co to tady plácáte. Učitelka s aprobací pro 1. stupeň nemá kvalifikaci ani pro 2. stupeň základní školy, natožpak pro střední školu. Vy snad opravdu víte o případu, kdy by ředitel SŠ místo odborníka z praxe, byť bez pedagogického minima, zaměstnal na výuku odborného předmětu učitelku 1. stupně? Vždyť ta by byla pro ČŠI ještě méně průchozí. Myslím, že ten webinář "Učitel jako kurátor obsahu tlustého střeva" by Vám asi opravdu prospěl.

Tajný Učitel řekl(a)...
11. února 2017 v 18:26  

Ano, opravdu, zřejmě dle hesla, pedfakulta pro jakýkoliv stupeň je lepší (obhajitelnější) kvalifikace, než jiná, nepedagogická univerzita.

Ygrain řekl(a)...
11. února 2017 v 18:49  

My teda ve sborovně pos*** nejsme!

Hlavně proto, že nemáme sborovnu.

Eva Adamová řekl(a)...
11. února 2017 v 20:16  

Tak pěkně konkrétně prosím, sem s tím, uveďte název školy i s adresou. Jestli to ovšem není Tajné.

Unknown řekl(a)...
11. února 2017 v 20:36  

11. února 2017 18:26
Tajný Učitel

Nepřesvědčil jste nikoho. Dotyčnému pánovi s vysokou školou technického směru postačí pedagogické minimum. Šíříte nepravdy, polopravdy a dojmy. Inkluzi, integraci a asimilaci děláte medvědí službu.

Tajný Učitel řekl(a)...
12. února 2017 v 17:44  

Fando Moudrý,

úvazek je malý, nestojí mu to za těch pár kaček, studovat, byl tzv nadšenec. Teď už asi není.

Unknown řekl(a)...
12. února 2017 v 21:08  

12. února 2017 17:44

Tak tedy ano, v tomto případě to chápu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.