U přijímaček na druhá kola nesázejte, rozhodnou testy

sobota 11. února 2017 ·

Nejvýznamnější novinka letošního školního roku – jednotné přijímací zkoušky na střední školy – startuje už za dva měsíce. Budou to ale skutečně plošné zkoušky pro všechny uchazeče o maturitní obory? Podle ředitele Cermatu Jiřího Zíky to beze zbytku platí jen pro dva termíny prvního kola přijímacích zkoušek. Ředitelé totiž mohou vypisovat další kola, kde už centrální testy povinné nejsou. Rozsáhlý průzkum zpravodajů Deníku ale ukázal, že školy se nechystají masově přijímat žáky v dalších kolech přijímacího řízení.


Ministryně školství Kateřina Valachová by jim to ani neradila: „Pokud se zjistí, že by úmyslně vypisovaly druhá kola, aby mohly přijmout i děti, které neabsolvovaly testy, resort zakročí."

Střední školy s maturitními obory, na něž se žáci nehrnou po stovkách, budou mít ztíženou situaci do doby, než se změní pravidla financování regionálního školství. Kateřina Valachová si je vědoma svízelného přechodného období, ale věří, že to školy zvládnou. „Ředitelé deklarují, že i v případě druhého kola chtějí naplnit účel zákona o jednotných přijímacích zkouškách. Ministerstvo a Cermat hledají způsoby, jak zamezit obcházení plošných zkoušek a do budoucna možná připraví speciální úlohy i pro další kola," řekla Deníku ministryně Valachová.


Celý text naleznete zde

9 komentářů:

Vít Tomis řekl(a)...
11. února 2017 v 10:09  

Ministerstvo a Cermat hledají způsoby, jak zamezit obcházení plošných zkoušek
To hledají až teď? To snad mělo být vše vyřešeno již se zavedením jednotných zkoušek. I kdyby za to nějaký pracovník ministerstva měl dostat odměnu třeba i o 200Kč větší!

Eva Adamová řekl(a)...
11. února 2017 v 12:35  

Proč by proboha kvalitní střední školy, které zákonitě stojí o kvalitní žáky, měly jednotné přijímací zkoušky obcházet? Vždyť by riskovali, že jim nejlepší žáky seberou jiné školy. Druhá kola budou prostě tak jako v letech minulých vypisovat pouze školy, kterým po prvním kole zůstanou volná místa, a protože bude rozebráno, žádnou velkou kvalitu už rozhodně neuloví.
Netrpí na ministerstvu někdo stihomanem nebo nějakou jinou psychickou poruchou?

Unknown řekl(a)...
11. února 2017 v 16:07  

SŠ je mnoho, budoucích studentů málo. Je úplně jasné, že se na SŠ dostanou opět všichni. Ředitelům SŠ jde o udržení školy a naplnění úvazků kantorů.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
11. února 2017 v 19:02  

Takže druhé kolo je najednou sorry jako, mimo zákon? A co přestup na šedesátšestku? Zakázané zákony? To jsou my věci, co se na tom ministerstvu nevymyslí. Oni snad jednou poletí i s tou slepicí na ten Měsíc. René hezky vyskoč, kočičko!!!

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
11. února 2017 v 19:03  

Za "my" se omlouvám, myslel jsem u toho na tu slepici...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
11. února 2017 v 19:49  

A na koho jste myslel u té slepice?

Unknown řekl(a)...
11. února 2017 v 20:07  

Schválně. Nebyla dnes náhodou v Ostravě na tenise?

Unknown řekl(a)...
12. února 2017 v 0:37  

"Střední školy s maturitními obory, na něž se žáci nehrnou po stovkách, budou mít ztíženou situaci do doby, než se změní pravidla financování regionálního školství. Kateřina Valachová si je vědoma svízelného přechodného období, ale věří, že to školy zvládnou. "

Paní ministryně věří spoustě věcí. Nu co. A když to nezvládnou, tak jako spousta jiných, ministerstvo aspoň ušetří, že?

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
12. února 2017 v 15:38  

Myslel jsem pochopitelně na Zlatou Chutnou, protože ta přece hodně snese...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.