Série videí pomůže cizincům, kteří chtějí žít v Česku, zvládnout češtinu i komunikaci s Čechy

středa 15. února 2017 ·

Přes 62 000 cizinců složilo do konce roku 2016 úspěšně zkoušku z českého jazyka pro trvalý pobyt v České republice. Připravit se ke zkoušce, ale také lépe porozumět majoritní společnosti, má pomoci série 18 výukových videí. Prostřednictvím kanálu YouTube je zveřejňuje Národní ústav pro vzdělávání.


Výuková videa o délce zhruba jedné až dvou minut zachycují každodenní situace: jak se objednat u zubaře, jak řešit problém s majitelem bytu, jak si něco půjčit od souseda apod. Každé téma je zpracováno ve dvou jazykových úrovních – A1 a A2. „Videa lze nejenom použít k nacvičení určité komunikační situace, ale seznamují také i s typickými gesty nebo zvyky české společnosti. Zprostředkovávají běžné situace, které nejsou zastoupeny v učebnicích, například jak kupovat léky nebo jak si v práci vyměnit směnu,“ říká Kamila Sladkovská z Národního ústavu pro vzdělávání.

Videa, která pomohou cizincům, ale i učitelům, kteří je připravují, jsou dostupná na YouTube kanálu Národního ústavu pro vzdělávání: http://goo.gl/DhHK1c. K přípravě na zkoušku mohou zájemci využít také příručku v elektronické i v tištěné podobě, informační video nebo modelovou verzi zkoušky na portále http://trvaly-pobyt.cestina-pro-cizince.cz/.

Zkoušku z češtiny pro udělení trvalého pobytu mohou skládat cizinci, kteří žijí v České republice minimálně 5 let. Zkouška má písemnou a ústní část, první pokus je zdarma, druhý pokus je zpoplatněn částkou 1500 Kč. V České republice je zhruba 30 zkušebních institucí, kde lze zkoušku složit. Nejpočetnější skupiny žadatelů, které zkoušku s úspěchem skládají, tvoří Ukrajinci, Vietnamci a Rusové.


Zdroj: Tisková zpráva NÚV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.