Psycholog Václav Mertin k odkladu zápisů do prvních tříd: Z hlediska poradenského systému se nic nemění

pondělí 13. února 2017 ·

Škola zralost dítěte neposuzuje, to dělají poradny a jejich kapacita se nenavyšuje, takže je celkem lhostejné, že se termín zápisů posunul na duben – poradny musí začít s posuzováním už nyní a rozumný rodič nebude problém odkládat na duben, říká v rozhovoru pro Český rozhlas psycholog Václav Mertin k tématu, zda posun zápisů do prvních tříd sníží počet odkladů. „Myslím, že na ministerstvu možná ani nevědí, jak to posuzování zralosti probíhá. Oni myslí, že přijde dítě do školy, k zápisu a tam už rovnou řekne přinese všechny papíry a řekne se, zda bude odklad. Ale tohle, takhle to nikdy nebylo. Takže vlastně z hlediska poradenského systému se vůbec nic nemění,“ dodává Mertin.


Václav Mertin (repro ČT)
Mertin dále v rpzhovoru souhlasí s názorem, že význam pro snížení počtu odkladů by měl menší počet dětí ve třídě: My pořád zjišťujeme, už tedy, já nevím, padesát let, zjišťujeme zralost dítěte, ale ono taky jde o zralost školy přijmout jakékoli dítě. Kdyby v prvních třídách bylo 14, 15 dětí, tak by se řada rodičů a řada psychologů nebála třeba mírně nezralé dítě, nebo dítě jenom s nějakým drobným problémem poslat do školy, ale jestli je tam někde 28 dětí, no, tak to má člověk strach.“

Mertin pokračuje: „Nejde jenom o dítě, ale jde také o tu školu, která přijímá. A umím si představit za určitých okolností na straně školy - malý počet dětí, připravené učitelky a tak dále - že by mohly děti jít do školy klidně v pěti letech. Vždyť jsou školské systémy, kde to takhle je, ale musí být nastavena škola. A pokud škola nastavena není, no tak se nedivím, že řada rodičů má strach, protože oni chtějí pro dítě jen to nejlepší.“


Celý rozhovor je ke stažení zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.