Petr Třešňák: Konečně plán pro autismus. Vládní dokument je prvním krokem na dlouhé cestě

pondělí 13. února 2017 ·

„Přestože autismus už zdaleka není horká novinka psychiatrických manuálů a mluví se o něm všude na světě, Česko v téhle oblasti zásadně zaostává – i ve srovnání s jinými postkomunistickými zeměmi. Nevíme, kolik lidí s poruchou autistického spektra (PAS) u nás žije, možnosti terapie jsou minimální. Vzdělávací systém neumí děti integrovat, posudkoví lékaři diagnóze nerozumějí, sociální služby často autisty nepřijímají. Smutným výsledkem je, že lidé s těžší podobou PAS, kteří na Západě zvládají žít v chráněném bydlení, u nás končí v psychiatrických léčebnách tlumení léky,“ píše Petr Třešňák v týdeníku Respekt.

Třešňák pokračuje:

Petr Třešňák (twitter.com)
Minulý týden konečně všem lidem s PAS a jejich rodinám svitla naděje na změnu. Vláda schválila strategii řešení, jež se dotýká všech důležitých oblastí – školství, zdravotnictví a sociálních služeb. Vznikla z iniciativy neústupných rodičů, kteří se nechtěli smířit se situací svých dětí. Dokument zatím nestanoví podrobnější cíle a časový harmonogram, jde spíše o obecný podnět, který budou rozpracovávat příslušná ministerstva.

Jde nicméně o vytoužený první krok, na který se čekalo léta. Stát si přiznal, že problém jménem autismus existuje


Celý text naleznete v dnešním vydání týdeníku Respekt

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.