Přijímačky poškodí hlavně ty, kteří o maturitu neusilují

čtvrtek 2. února 2017 ·

Dnes se koná tisková konference ministerstva školství, jejímž předmětem bude zavádění jednotných přijímacích zkoušek na střední školy, které by měly být spuštěny letos na jaře. EDUin v této souvislosti připomíná, že dlouhodobě upozorňuje na rizika, která toto plošné testování nese. Jedním z nejvýznamnějších rizik je vliv, který mohou mít testy na výuku na druhém stupni základních škol.


Tomáš Feřtek, odborný konzultant EDUin, řekl: "Jednotné přijímačky jsou ten typ opatření, které velmi pravděpodobně ničemu nepomůže, ale riziko, že uškodí, je velké. Školy se logicky v osmé a deváté třídě soustředí hlavně na ty žáky, kteří půjdou k přijímačkám na maturitní studium. Podle jejich výsledků bude škola hodnocena. Na ty ostatní budou mít ještě méně času a menší důvod se jim věnovat. Přijde nám nepřijatelné, abychom rezignovali na vzdělání třetiny žákovské populace. Často opakovaná floskule, že "maturitu přece nemusí mít každý" by tím dostala mimořádně pokryteckou příchuť."

5 komentářů:

Jan Hučín řekl(a)...
2. února 2017 v 10:49  

Takže žáci, kteří se na přijímačky nechystají, budou nějak vyloučeni z výuky? Má na to pan Feřtek nějaká data, nebo to jsou jen jeho dojmy?

Btw přijímačky se dělají z toho, co je v RVP, a tedy z toho, co by měl umět každý, ať k přijímačkám jde, nebo ne.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
2. února 2017 v 11:07  

Expert Feřtek útočí bez důkazů. A neschopný novinář nechává bez komentáře.

Ygrain řekl(a)...
2. února 2017 v 11:30  

To má asi takovou logiku jako tvrdit, že přípravou na maturitu z ANJ poškozuju maturanty z matematiky. Ti totiž asi anglicky umět nepotřebují.

Eva Adamová řekl(a)...
2. února 2017 v 12:12  

Jsou to neopodstatněné žvásty lidí, kteří neznají osnovy základních škol a neorientují se ani v obsahu přijímaček. Přijímačky jsou totiž poskládány z učiva do 8. ročníku, deváťácké učivo - lomené výrazy, soustavy rovnic, funkce, goniometrické funkce atd. - v nich nenajdete. Opakování na přijímačky proto obnáší důsledné opakování učiva nižších ročníků, což těm, kteří o maturitu neusilují, rozhodně nemůže ublížit, ba naopak jim to jen a jen prospěje.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
2. února 2017 v 14:10  

Jsou to neopodstatněné žvásty lidí, kteří neznají osnovy základních škol a neorientují se ani v obsahu přijímaček.

ÚKol: Vyjádřete větu vedlejší jako přístavek. – Odborných konzultantů. (Uznávejte jako odpověď i Expertů).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.