Otevřené vzdělávací zdroje pomáhají již i studentům práv

neděle 12. února 2017 ·

Podle autorského zákona nelze skripta vydaná fakultou doplnit, aktualizovat či jakkoliv rozšiřovat a sdílet mezi studenty. Aby studenti měli přístup k aktuálním výukovým informacím zdarma, vznikají otevřená on-line skripta, ke kterým má přístup i veřejnost. Vedle Wikiskript pro mediky či Wikisofie pro studenty humanitních fakult se velmi dobře rozvíjí Iurium Wiki, která je určena právníkům. Spolek Nugis Finem, který tvorbu hesel a článků na právnické wikipedii koordinuje, vytváří i zdarma otevřené on-line kurzy či seznamuje např. se spotřebitelským právem studenty na středních školách.

Tamara Kováčová (eduin.cz)
Spolek právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Nugis Finem reaguje na trend, kdy se děti i studenti učí více z on-line zdrojů než tradiční školní výukou či z učebnic. Proto pro studenty práv koordinuje on-line encyklopedii Iurium Wiki, kde studenti vyšších ročníků a dokrotandi editují články a hesla studentů. Tuto právnickou wikipedii tak mohou využívat i lidé, kteří se potřebují zorientovat v právnických termínech.

Další významnou vzdělávací aktivitou pro studenty práv i veřejnost je takzvaný kurz MOOC (z angl. Massive Open Online Courses - masivní otevřené on-line kurzy), po jehož zhlédnutí a absolvování testu je možné získat certifikát olomoucké univerzity. V jednotlivých lekcích se může každý dozvědět více např. o případu bývalé ministryně školství Petry Buzkové či soudních kauz týkajících se černého humoru v komiksu Zelený Raul v Reflexu. “Chceme být co nejpraktičtější a studentům nabízet kvalitní informace, které jim pomohou ve studijním i kariérním životě,” říká John A. Gealfow, prezident spolku Nugis Finem.

Vizí spolku Nugis Finem je i propojování studentů a učitelů napříč právnickými fakultami. K tomu slouží např. sociální síť Entoo, do které se vedle domovské olomoucké právnické fakulty připojila i brněnská právnická fakulta. “Chceme, aby učitelé sdíleli své podklady do výuky i pro ostatní vysokoškolské pedagogy a studenty, kteří by zároveň na naší sociální síti i diskutovali nad jednotlivými studijními tématy,” dodává John A. Gealfow. Dále spolek pro středoškolské studenty pro zvýšení právní gramotnosti realizuje projekt Erudium, který je zaměřen na řešení životních situací, s kterými se studenti budou potýkat jako dospělí lidé.

Aktivity spolku právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Nugis Finem jsou součástí trendu, kdy si studenti i učitelé pomáhají navzájem. Obdobným příkladem je Wikisofia zaměřená na studenty humanitních oborů či Wikiskripta, která je populární mezi studenty lékařských fakult. U těchto webů licenční varianta CC - BY nabízí nejširší svobodu dalšího užití hesel a článků. Studenti i učitelé mohou publikované texty kombinovat s jinými materiály, zasahovat do nich či dokonce je využít komerčně.

“Na aktivitách spolku Nugis Figem je skvělé, že neposlouží jen studentům právnických fakult, ale podporují ideu celoživotního vzdělávání, kdy se každý může vzdělat ve všem, co ve své životní situaci potřebuje,” sděluje koordinátorka projektu Otevřené vzdělávání Tamara Kováčová z organizace EDUin.


Zdroj: Tiskové zpráva Aliance pro otevřené vzdělávání

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.