Kateřina Valachová k mediální výchově: Tohle opravdu nepokládám za tak závažný problém

čtvrtek 23. února 2017 ·

„No, tak musím říct, že poté, co jsme teď vášnivě diskutovali o matematice, matematických dovednostech a čtvrté technické revoluce, tak tohle opravdu nepokládám za tak zásadní problém. My bychom měli zejména v našem vzdělávání zajistit právě to, aby byly úspěšné děti, žáci, studenti v těch třech základních disciplínách, to je český jazyk, cizí jazyk a matematika nebo, chcete-li, přírodovědný jazyk,“ říká ministryně školství v rozhovoru pro ČRo Radiožurnál na otázku, týkající se nedostatečné výuky mediální výchovy na středních školách. Rozhovor se týkal především povinné maturity z matematiky.

V rozhovoru zazněla i tato otázka a odpověď:

Kateřina Valachová (Twitter.com)
Ale o té orientaci v médiích a co se týká mediálních výstupů, informací se také dost často mluví. Také jsem říkala, že jsou právě součástí rámcového vzdělávacího programu. Tak jak je možné, že třeba některé školy vůbec mediální výuku neučí?

No, já vám řeknu jednu velkou pravdu. Když jsem nastoupila do funkce ministryně, tak jsem užasla, že každý týden přišel jeden z gesčních ministrů s tím, co se má učit ve školách. Samozřejmě ihned zítra a zadarmo.

Máme enviromentální výchovu, multikulturní výchovu, zemědělskou koncepci, finanční vzdělávání, mediální výchovu... Já bych byla ráda, kdybychom se soustředili na podstatu věci. Takže jestli mám něco říct jako svou starost a problém, tak je to opravdu ta triáda, to znamená český jazyk, cizí jazyk a matematika.

A myslím si, že mediální výchova rozhodně není na našich školách ani zakázána, ani nepodporována, ale není podstatou věci. A myslím si, že mediální výchovu nebo mediální zdatnost, aby byli informováni žáci, studenti, děti, co se kolem nich děje, to není jenom na učitelích. To je i na rodičích, je to na společnosti jako takové. Je to koneckonců i na politicích.

Takže myslím si, že o toto se můžeme spolehlivě rozdělit. Já pro ty školy bych chtěla teda spíše tu kondici v těch třech předmětech, které jsem zmínila.


Celý rozhovor je ke stažení zde

8 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
23. února 2017 v 8:52  

No sláva. Konečně.

Takto se musí na všechny ty pitomce, kteří nemají postavené základy, nemají zajištěný přívod elektřiny, vody, kanalizace, plynu, ale už řeší, jestli budou mít v koupelně zrcadlo kulaté, nebo kulaté s kytičkou.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
23. února 2017 v 9:56  

Už se těším na reakcce skutečných expertů. Nejlépe neziskových.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
23. února 2017 v 10:17  

Výjimečně nepitomá sdělení.

Radek Sárközi řekl(a)...
23. února 2017 v 10:58  

Mediální výchova je velmi důležitá. Je to součást čtenářské gramotnosti. Tedy hlavně výuky češtiny.

krtek řekl(a)...
23. února 2017 v 11:08  

Ne. Mediální výchova je průřezové téma a věnují se mu všichni rozumní učitelé, jen to nikam nezapisují. Hoax a spam patří do IT, reklamy na půjčky do matematiky, kreacionismus do biologie, atd.
Kritizovat její nedostatky je stejné jako prosazovat její papírové plnění. Kdyby "demokratičtí" politici občas nelhali, nekradli, mluvili upřímně a otevřeně, tak by měli větší šanci, než populisté.

Pavel Doležel řekl(a)...
23. února 2017 v 12:41  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ygrain řekl(a)...
23. února 2017 v 12:56  

" Hoax a spam patří do IT"
...a do maturitního tématu Computers and Internet, ze kterého se momentálně přesouváme na Mass Media, kam se to dá nacpat taky :-)

Pavel Doležel řekl(a)...
23. února 2017 v 13:06  

Zase jen způsob, jak se zabývat kravinama, místo učení.

Studium fungování a chování médií je možná dobrá kratochvíle, ale až pro ty, kteří si umějí spočítat RPSN, chápou, co je to Lafferova křivka a jaké máme druhy obchodních společností a jak se od sebe liší a proč byly takto nadefinovány. Bez základů je to zase jen tvorba nových Feřteků, Kartouzů a dalších osob obdobného typusu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.