Jan Veselý: Máme romský problém. Netvařme se, že neexistuje

čtvrtek 9. února 2017 ·

Česko má romský problém. Ne, že ne. Má. A dokud si nepřiznáme, že tu máme generace ztracených nezaměstnatelných a že naděje na změnu u těchto dospělých je nula, nic se nepohne. Naděje na změnu je totiž jen v posledních generacích – v dětech. Ano, vím, stejně si samosprávy musí přiznat zaostávání v řešení otázek dopravy, školství a vědy a zdravotnictví atd. Nic to ale nemění na tom, že romský problém je třeba urychleně řešit. Že se malým Romům musí dát naděje na slušnou budoucnost, na slušné zacházení, na slušné vzdělání, na slušnou práci a slušný život.


Jan Veselý (idnes.cz)
Ty děti jsou stejné jako každé jiné. Mají své touhy, zájmy, jsou chytřejší i méně chytré, jsou hravé stejně jako ty bílé, jen se na narodily do prostředí, které je nejen nerozvíjí, ale spíše ničí. Opravdu smysluplný projekt s výsledky pro romské děti lze přitom sotva najít. A právě proto, aby romský problém nebobtnal, aby byl trochu zvládnutelný, je třeba ho připravit a zaplatit.

Míním, že cesta je ve vyčlenění a zaplacení špičkových pedagogů a vychovatelů, silné pozitivní diskriminaci, v tvrdé kontrole výsledků práce s dětmi a celými rodinami a kontrole utrácených peněz. Pak romské děti budou mít naději.

Co máme teď? Tváříme se, že máme „některé nepřizpůsobivé“.
Ne. Máme romský problém.


Se souhlasem autora převzato z dnešního vydání MF DNES (Severní Čechy)

13 komentářů:

vstek řekl(a)...
9. února 2017 v 16:08  

Tento problém máme zhruba 700 let. I Marie Terezie to řešila pozitivní diskriminací. Na podzim jim dala dům a oni na jaře zapřáhli a táhli dál. Komunisté problém vyřešili rázně. Nepracuješ? Jsi příživník. Do vězení s tebou. Do dneška bylo za posledních 25 let do Romských neziskovek prolito tolik peněz, že oči přecházejí. A výsledek? Děvče v 8. třídě , 9. rok školní docházky, které prohlásí, že se učit nepůjde, pracovat nebude.Přihlášku na střední školu nedá. Důvod? Ráno je ospalá a do práce se jí nechce. Má to po matce, ta to má stejné. Kam chcete nalít peníze? Ti, kteří chtějí pracovat to už dávno dělají.

Jiri Janecek řekl(a)...
9. února 2017 v 16:34  

Máme problém i s white-trash? Nebo tam je vše OK?
A nebo je problém v tom, že pokud se odpáře ta údajně rasistická nálepka, tak ze všeho zbude problém chudoby.
Akorát by se to asi buržoasním sociologům i neziskovovým aktivistům pak trochu hůř komunikovalo s vrchností.

---

"Opravdu smysluplný projekt s výsledky pro romské děti lze přitom sotva najít."

Už to tu myslím někdo zmiňoval, ale má smysl systémové problémy řešit pomocí projektů?

Jana Karvaiová řekl(a)...
9. února 2017 v 18:42  

cITUJI:.....Problém odlivu bílé majority z určitých škol, v anglosaském světě pojmenovaný jako „white flight“, však neřeší......
Takže z toho vyvozuji, že když si v anglosaských zemích vytvořili nějaký termín, mají tam také problém a také dost velký.


dALŠÍ citace:.....Zátím nejlépe z toho, co se trochu víc ve světě vyzkoušelo, fungovalo přijetí faktu spontanního vytváření "etnických" škol a jejich podpora -- celodenní škola, asistující učitelé, prostředky na aktivity, které na takových školách nezaplatí (nemohu a nechtěji, protože s nimi nemají sami zkušenost) rodiče........


Zásadně a jedině jde o podporu rané péče a to přímo v rodinách. Škola se sice může snažit (a dělají to),ale když rodiče řeknou:nikam nepudeš, seš blbej, přece dostaneš dávky i bez práce a vyučení a budeš v poho....., komu ty děti více uvěří?

Víte ,kolik já zažila podobných příkladů? Na román.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
9. února 2017 v 19:59  

Máme problém. Ale ten je neřešitelný, pokud si Romové neuvědomí svůj podíl na jeho řešení. O tom autor neříká ani ň.

Jan Hučín řekl(a)...
9. února 2017 v 20:10  

Smysluplné projekty samozřejmě existují, pokud netrváme na tom, že jsou pouze pro romské děti, ale pro jakékoliv ohrožené děti.

Souhlasím, že problém se musí řešit v rodinách. Což nepřímo znamená, že rodina nesmí vyžít pouze ze sociálních dávek. (Sociální pomoc zpravidla vede k tomu, že se na ni čím dál víc lidí spoléhá, takže se stane vlastně standardem.) Pozitivní diskriminace je pokus stavět nadstandardně vybavený dům na tekutých píscích.

Do "řešení romského problému" se nalila neuvěřitelná hromada peněz a výsledky žádné. Co kdyby se to zkusilo podle pravidel heuristiky -- když lití peněz nepomáhá, přestaň s tím a zkus něco jiného.

Vera řekl(a)...
9. února 2017 v 20:23  

Pan Hučín: Stránky jsou pěkné, barvné. Ale co jste dosáhli? To mi tam chybí a bez toho nemá existence podobných center smysl.

Vera řekl(a)...
9. února 2017 v 20:23  

Pan Hučín: Stránky jsou pěkné, barvné. Ale co jste dosáhli? To mi tam chybí a bez toho nemá existence podobných center smysl.

Unknown řekl(a)...
10. února 2017 v 3:42  

se malým Romům musí dát naděje na slušnou budoucnost, na slušné zacházení, na slušné vzdělání, na slušnou práci a slušný život.

a malí romové jsou bez naděje? proč dělat z cikánů nějakou extrasortu?
všechny problémy si vytváří sám stát a spousta lidí z tohoto "romabyznysu" žije,proč rom dostane od města permici na bazén (1000kč) a nerom ne,...

mirek vaněk řekl(a)...
10. února 2017 v 7:22  

Ano máme nejen romský problém!

Romové jsou vidět, mají hodně podporovatelů, kteří čerpají fondy. Ale ten problém není jen romský. Je to problém všech dětí ze znevýhodneného prostředí. I bílých. A to záplaty ve formě projektů opravdu nevyřeší. To chce systémové řešení.
Vážně se zamyslet, co s rostoucím procentem populace, která neumí a hlavně nechce pracovat. To je obrovský problém! A bude jen větší. Rostoucí počet nevzdělaných obyvatel, kterým bude stát poskytovat chléb a hry?

Unknown řekl(a)...
10. února 2017 v 10:05  

volba je jednoduchá,buď ti schopní,pilní,vzdělaní budou živit ty neschopné .líné a nezdělané nebo bude celoevropská občanská válka

Unknown řekl(a)...
10. února 2017 v 17:29  

10. února 2017 10:05

A do toho všeho nám Evropská komise přidělí nově příchozí z Afriky. Všichni ví, že mají ještě horší pracovní návyky než největší česká menšina. Mám obavy, že z těchto důvodů budou muset růst daně.

Tajný Učitel řekl(a)...
10. února 2017 v 19:11  

Czexit. A bude nám všem blazééé.

vstek řekl(a)...
12. února 2017 v 13:11  

Malá ilustrace našeho problému: http://usti.idnes.cz/schrodingeruv-institut-sluknovsky-vybezek-chudoba-romske-deti-jirikov-14e-/usti-zpravy.aspx?c=A170209_2304779_usti-zpravy_vac2

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.