Anketa České školy: Potřebují učitelé profesní komoru? Pravoslav Němeček: Politici neexistenci komory někdy při jednáních zneužívají

pondělí 13. února 2017 ·

Řada učitelů v diskusích opakovaně připomíná neexistenci skutečně reprezentativní učitelské profesní komory jako jeden z velkých problémů pro české školství. Česká škola se proto na učitele, ale například i na ministerstvo školství obrátila s několika otázkami: 1) Proč profesní komora nevznikla? A co by se muselo stát, aby vznikla? 2) Co by podle Vás učitelům přinesla? Měla by šanci změnit "poměr sil" ve vyjednávání, diskusi mezi učiteli a ministerstvem, případně dalšími institucemi? Co by měla komora dělat, jaké by byly její hlavní úkoly, zásadní role? 3) Mělo by být členství v komoře povinné? A byl by to problém? (Tato doplňující otázka vyplynula z odpovědi Jiřího Zajíčka).
Přinášíme odpovědi ředitele školy a viceprezidenta Asociace ředitelů základních škol Pravoslava Němečka.

Pravoslav Němeček:

Pravoslav Němeček (repro ČT)
O ustavení profesní komory se pokoušela naše asociace (Asociace ředitelů základních škol – AŘZŠ) poprvé již asi před dvaceti lety a pak ještě následně. Vše bylo připraveno, vedla se řada jednání, ale NEBYLA POLITICKÁ VŮLE.

Pokud jde o odpověď na druhou otázku, určitě by byla přínosem. Ten je zejména v tom, že jejími členy musí být ze zákona všichni pedagogové. Zástupci této komory pak mají za sebou velkou a nezpochybnitelnou členskou základnu. To v současné době, ač je celá řada asociací a některých velmi „silných“, nelze jednoznačně říci a politici si to dobře uvědomují. Někdy toho při jednáních využívají a někdy i zneužívají. Jim tento stav vyhovuje a troufám si říci, že politická vůle se asi v tomto směru nezlepšila. Ale rád bych se mýlil.


V anketě už odpovídali Jiří Zajíček, Zdeněk Sotolář, Josef Soukal, Veronika Valíková, MŠMT, Radek Sárközi, Jana Karvaiová, EDUin a Jaroslava Indrová

2 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
13. února 2017 v 19:10  

http://pedagogicka-komora.cz/

Radek Sárközi řekl(a)...
14. února 2017 v 14:53  

Dotazník pro zájemce o komoru: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLSmV4Gv1WJHaoqYYNmYMaIypfjxgiF1OI-0WtyCk0dZjTYg/viewform

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.