Zdeněk Sotolář pro Českou školu: Manipulace MF Dnes aneb Co od přijímaček nechceme

čtvrtek 19. ledna 2017 ·

MF Dnes ve čtvrtek 19. 1. hned na titulní straně ohlašuje Kompletní přehled povinné četby s podtitulem Obsah knih k přijímačkám na SŠ umístěný v magazínu DNES+TV. Lež jako věž kadence téměř poplašné zprávy. Žádná povinná četba k přijímačkám totiž neexistuje!


Zdeněk Sotolář (archiv autora)
To si jenom jeden deník chce zvýšit náklady na úkor zmatených deváťáků. Připomeňme si, co praví závazný RVP.ZV ve výstupech pro devátý ročník: žák uvádí základní literární směry a jejich významné představitele v české světové literatuře. Nic víc. Žádný jednotný seznam, žádný posvátný kánon. Nic, co by mělo východiskem pro přijímačky. Dokonce ani v nezávazném přílepku nazvaném Učivo.

Samozřejmě se nelze řídit ani učebnicemi, kterých je na trhu hned několik řad a snad všechny se mohou chlubit tzv. doložkou, tedy jakýmsi certifikátem souladu s RVP.ZV. Mnohé autory najdeme snad ve všech těchto učebnicových řadách, ale opět nenajdeme žádný jednotný seznam, žádný posvátný kánon. Nic, co by smělo být východiskem pro jednotné přijímačky na SŠ. Ani pro Nový seriál MF DNES.

Memento, Osudy dobrého vojáka Švejka, Báječná léta pod psa, Saturnin, Slavnosti sněženek, Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, Romeo, Julie a tma, Tankový prapor, Audience, Pan Theodor Mundstock, Katyně. To je nabídka četby MF označených jako „romány a dramata pro deváťáky“. Autorka Bohdana Jarošová se tímto označením urputně drží své lži o nějaké povinné četbě k přijímačkám na SŠ.

RVP.ZV nezavazuje učitele základních škol k žádnému seznamu četby, ba ani k žádnému seznamu autorů, nevede žáky k papouškování žádných obsahů literárních děl. Zato vede žáky k tomu, že rozeznává manipulativní komunikaci v masmédiích a zaujímá k ní kritický postoj. Hle! A zde máme nádhernou příležitost s žáky na toto téma pohovořit. Udělejme to prosím. Rychle, kultivovaně, ale důrazně.

5 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
19. ledna 2017 v 20:06  

Od té doby, co vlastní MF Dnes Babiš, šel tento deník svou úrovní hodně dolů, ale čeho je moc toho příliš. Ti novináři jsou snad úplně pošahaní. Člověk by si snad mohl chvíli myslet, že si jen omylem spletli maturitu a přijímačky, ale pan Sotolář má asi bohužel pravdu v tom, že se jedná o záměr.

RP řekl(a)...
19. ledna 2017 v 20:15  

Možná záměr, ale většinou hloupost novinářů mě už ani nepřekvapuje...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. ledna 2017 v 11:27  

A čtenářský deník pokračuje dál, dnes je tam třeba Hovno hoří nebo Směšné lásky!

Tajný Učitel řekl(a)...
20. ledna 2017 v 18:45  

Financování se změní, ředitelé již nebudou mít existenční důvod přijímat žáky, kteří "na to nemají", ale vsadím poslední botu, že cermat zůstane. Už se pěkně usalašil, rochní si v teple každoročního pěkného příjmu a testy budou přibývat. Rétorika se přesune od údajně "naddimenzovaných počtů maturantů" k "objektivnímu" měření výsledků. Vlak nabírá rychlost. Sociální inženýři, elity, montovny, testování, hlavy študované.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
20. ledna 2017 v 19:57  

No, já mám pocit, že ten "zlovolný" Cermat se zatím chová nejlépe. To bych se spíše obával rochnění ČŠI.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.