Školy zkouší novinku: Obory s maturitou i výučním listem

neděle 29. ledna 2017 ·

S kombinací maturitního a učebního oboru začali jako jedni z prvních před pěti lety v Sezimově Ústí. Nyní už tento model v Česku zkouší padesátka škol. „Máme s tím skvělé zkušenosti. Letos všichni studenti pokračovali k maturitě, neúspěšných bylo tak 18 procent studentů, to se nijak neliší od průměru školy v klasických maturitních oborech,“ popisuje pro Hospodářské noviny své zkušenosti ředitel střední školy v Sezimově ústí František Kamlach.


Jarmila Balážová (repro ČT)
Studenti těchto oborů musí absolvovat stejně praxe, jako kdyby byli jen na učebním oboru, zároveň mít dost odborných předmětů, aby mohli složit maturitu.

„Firmy se nám o takové absolventy perou. Pokud si udělají ještě vyhlášku číslo padesát, mají po absolvování vlastně tři certifikáty. Pro nás je to výhoda, třeba na obor mechanik-seřizovač nemáme problém nabrat studenty, dokonce si můžeme vybírat,“ říká Jindřich Felkel, zástupce pro praktické vyučování Střední školy technické a ekonomické v Brně.

Ministerstvo školství ověřovalo model kombinovaných oborů na pěti školách v letech 2012–2016, další se mohou hlásit až do roku 2020. „Možnost využití na více školách budeme řešit po vyhodnocení pokusného ověřování,“ uvádí mluvčí Jarmila Balážová.


Celý text naleznete zde

6 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
29. ledna 2017 v 9:03  

Kdysi školy tuším po prvním ročníku samy vyhodnotily, kdo může pokračovat ve studiu k maturitě a kdo bude směřovat jen k výučnímu listu. Tenhle model by v kombinaci s tím, co se "zkouší" teď, a s maturitou ve dvou úrovních mohl leccos řešit.

Eva Adamová řekl(a)...
29. ledna 2017 v 9:51  

"Letos všichni studenti pokračovali k maturitě, neúspěšných bylo tak 18 procent studentů"

Tak tomu říkám úspěch jako šráky, nedovést pětinu žáků po třech letech "studia" k poznání, že na maturitu nemají. Nu což mají alespoň výuční list. Ale to, že se pětina žáků po čtyři roky zbytečně trápila "studiem" odborných předmětů, mne rozhodně nenaplňuje bůhvíjakým optimismem.

Nowak řekl(a)...
29. ledna 2017 v 11:10  

Tento přístup není na učilištích s maturitou novinkou, dřív to bylo podobné. Ale dříve měla učiliště vedle sebe obory maturitní a nematuritní a méně schopné žáky přeřazovaly na obor bez maturity někdy v 1. nebo 2. ročníku. Takhle táhnou všechny až k maturitě a nechají je to 3x zkusit.
Pak je ovšem taky otázka, co naoř. se žáky G, kteří neodmaturují. Min. školství Ed. Zeman plnánoval přísnou st. maturitu, kterou neprojde asi 1/4 uchazečů a navrhoval jakýsi statut absolventa SŠ bez maturity.

poste.restante řekl(a)...
29. ledna 2017 v 18:09  

Novinku? Novinku!?
Na Slovensku tento systém funguje už kolik? Patnást, dvacet let?

A s trochou vzpomínání by šlo říci, že kdysi existovaly dvouletá nástavbová studia, která umožnila získat oba papíry za bratru pět let. Což je mimochodem doba, za kterou už dnes mnozí žáci na maturitních oborech nezískají nakonec vůbec nic.
Kromě praxe, kterou vzpomenu kolega Nowak, kdy dřív bývalo běžné, že žák, který nezvládal, přestoupil na učební obor a naopak, také žák šikovný po třech letech pokračoval na maturitním studiu. Velice často na stejné škole.

vstek řekl(a)...
30. ledna 2017 v 6:36  

Novinka? Čtyřleté maturitní obory tady snad existují minimálně od roku 1980. Kdo měl problém, mohl přestoupit na tříletý bezmaturitní obor. A co se kvality týče, několik spolužáků pokračovalo úspěšně na technických VŠ. Nevím, jestli to dnešní absolventi dají.

mirek vaněk řekl(a)...
30. ledna 2017 v 7:43  

No je to o kvalitě materiálu. Dnes funguje dvouletá nástavba jako dřív. Pokud je výběr a nastupují na ni kvalitní žáci, tak maturitu udělají.
Realita je často taková, že kvalitní vyučenci okamžitě mají práci a ti nekvalitní místo na úřad práce jdou studovat na dvouletou nástavbu k maturitě. Protože to jsou peníze pro školu, mnozí to k maturitě vysedí a státní pak neudělají.
Dnes na VŠ pokračují všichni, kdo mají zájem, složí státní maturitu. VŠ berou všechny, protože to jsou také peníze za žáka.
Když jde prioritně o papír či certifikát, není se čemu divit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.