Poslanci schválili nové financování pro školy

středa 18. ledna 2017 ·

Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu školského zákona, která mění financování regionálního školství. Systém financování podle počtu žáků nahradí nový systém, který bude garantovat financování skutečného rozsahu vzdělávání. „Je to pro nás historický okamžik, protože dlouhou dobu se po změnách financování škol volá. Tyto změny znamenají spravedlivější, férovější financování škol,“ řekla ministryně školství Kateřina Valachová.

Kateřina Valachová (twitter.com)
Valachová dodala: „Nevídaná je také absolutní shoda odborných asociací, školských odborů, zaměstnavatelských svazů, ale také to, že tyto změny naplňují bezezbytku doporučení OECD. Skončí také nesmyslné hony na udržení žáků za každou cenu, včetně těch, kteří nedosahují dostatečně kvalitních výsledků ve vzdělávání.“

V současnosti jsou školám a školním družinám zřizovaným obcemi a kraji rozdělovány peníze normativním způsobem ze státního rozpočtu. Tento systém však nepostihuje specifika jednotlivých regionů a mezi kraji jsou velké rozdíly ve výši finanční podpory na vzdělávání ve stejném typu škol. Nejzásadnější změnou, kterou návrh přináší, je změna financování pedagogické práce mateřských škol, základních škol, středních škol, konzervatoří a školních družin, u nichž bude stanoven prováděcími předpisy maximální rozsah přímé pedagogické činnosti hrazený ze státního rozpočtu.

Stanovené maximum bude vyjadřovat stav umožňující poskytování vzdělávání v potřebné kvalitě a bude jasně a jednoznačně odvozeno u mateřských škol a školních družin od počtu jejich tříd, respektive oddělení a u základních a středních škol od počtů žáků ve třídě. Stanovená maxima budou respektovat i optimální potřebu souběžného působení dvou učitelek ve třídách mateřských škol, například potřebu pohybových aktivit dětí ve školních družinách a u základních a středních škol pak potřeby spojené s výukou jazyků, ICT i některých dalších, zejména odborných předmětů.

Rozpis rozpočtu bude tedy nově pro výše uvedené školy a školní družiny provádět přímo MŠMT, nikoliv krajské úřady prostřednictvím krajských normativů. Při rozdělování peněz se díky tomu zohlední rozdílná velikostní a oborová struktura škol v krajích, finanční náročnost podpůrných opatření a rozdílná platová úroveň pedagogů v jednotlivých školách. Novela tak umožní spravedlivé ohodnocení učitelů a školy dostanou peníze podle skutečného rozsahu poskytovaného vzdělávání. Tyto změny ve způsobu financování by měly začít platit od 1. 1. 2019. Stávající systém financování prostřednictvím normativů na žáka zůstane zachován pro financování soukromých a církevních škol.

Novela chce také posílit práva pedagogů a zlepšit jejich pracovní podmínky. Zavádí proto kategorii zvlášť závažných porušení, například slovních a fyzických útoků na pracovníky školy. Takové projevy by se nově povinně trestaly vyloučením žáka ze školy. Posílí se také oznamovací povinnost ředitelů ve vztahu k orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Součástí novely je také úprava podmínek pro skládání zkoušky z českého jazyka pro studenty, kteří získali vzdělání mimo ČR.



Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

7 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
18. ledna 2017 v 14:26  

Stávající systém financování prostřednictvím normativů na žáka zůstane zachován pro financování soukromých a církevních škol.

Proč, proč, proč? Proč má stát platit soukromým školám? To pro mě pak není soukromá, ale polostátní škola.

Eva Adamová řekl(a)...
18. ledna 2017 v 15:48  

No to jsem na ten zázrak zvědavá, ale mám obavy, že zázraky se nedějí, obzvláště ve školství ne.

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. ledna 2017 v 16:14  

Tak jestli to bude vypadat stejně, jako ty předešlé věci (inkluze a kariérní řád), tak Pán Bůh s námi a naším školstvím.

old pratavetra řekl(a)...
18. ledna 2017 v 16:56  

Zatím tomu stále nerozumím, ale nenašel jsem v tom z hlediska financování úplné ZŠ výhodnější variantu, než byla ta podle počtu žáků. Ale snad se aspoň tentokrát pletu.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
18. ledna 2017 v 18:17  

Záměr je dobrý, proti tomu, co se v článku píše nelze nic namítnout. Jenomže problém bývá v těch "nižších" předpisech. Souhlasím s tím, že bychom měli být přísnější na soukromé školy. Pidiškoly pro hrstku žáků založené rodiči bych nefinacoval vůbec stejně jako školy se stotisícovým školným. Ostaní podle jejich přínosu v regionu.

Unknown řekl(a)...
19. ledna 2017 v 10:00  

a to hlavní tajemství již někdo zná?: jaký bude koeficient na hodinu?
jaký bude rozdíl v sumě na třídu o 20 žácích dnes a zítra?

Jiri Janecek řekl(a)...
19. ledna 2017 v 11:30  

Pár let zpátky jsem četl v Mladé Frontě článek "České startupy: naučíme se pitchovat, networkingovat a hurá do světa"* nebo tak nějak... "To pitch" myslím v angličtině znamená něco jako jasně a stručně se vyjádřit, umět popsat srozumitelně podstatu. Já si to zapamatoval, protože u nás se podobné sloveso používá třeba pro nadávání na fotbale...

Tady z toho ptydepe nechápu - jako obvykle - skoro vůbec nic... Někdo na MŠMT by se mohl naučit trochu lépe pitchovat.

Co ví MŠMT o počtu, velikosti, struktuře, stavu budov... v celé ČR?
Není ta "změna financování" spíš změnou zřizovatelů?
---
Co mne mrzí, je souhlas UPS s tímto zatím ne úplně jasným a v řadě ohledů sporným návrhem...
Ale zase se mi líbí, že děcko, "které nedosáhne dostatečně kvalitních výsledků ve vzdělávání" budeme moci nově vykopnout ze systému.


*) http://technet.idnes.cz/ceske-startupy-0g2-/sw_internet.aspx?c=A120626_080455_sw_internet_pka

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.