Pavel Kysilka: Nástup roboučitelů

pondělí 23. ledna 2017 ·

Učící aplikace, „roboučitelé“, jsou jednou z dominantních podob procesu vzdělávání blízké budoucnosti. Počet žáků a studentů na učitele globálně vzrůstá. Pasti zaostávání platů pedagogů za mediány pracovních trhů se vyhnulo jen pár zemí a s tempem sociálních a technologických změn a růstem kvanta informací nedrží školské systémy a pedagogové tempo nikde na světě, píše Pavel Kysilka v Lidových novinách.

Kysilka dodává:

Pavel Kysilka (vaáda.cz)
Roboprofesor umožňuje studentům osvojit si po všech stránkách téma určitého textu. Text i s ilustracemi si prohlédne kamerou mobilu, analyzuje jej a vyhodnotí a rozcupuje do podstatných podtémat a subproblémů.

Z nich si student vybere ty, s nimiž má problém. K nim aplikace vyhledá alternativní texty, fakta, vysvětlující a výkladové texty a videa. Ze změti udělá komplementární výběr bez duplicit – bere v úvahu relevanci, pedagogickou kvalitu a srozumitelnost. Proaktivně nabídne související informace a výklady, jež jsou pro porozumění tématu nezbytné.



Celý text naleznete v dnešním vydání Magazínu Index LN a zde

2 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. ledna 2017 v 13:42  

Ale vždyť člověk je takový stroječek. Tak mu taky bude stačit stroječek. Budou si ti dva spolu notovat - roboprofesor a žák. Ty děcka vlastně ani nebudou muset vystrčit čumák ze dveří. Celé dny s roboprofesůrkem a písíčkem. Slastná to představa budoucnosti.

Unknown řekl(a)...
23. ledna 2017 v 21:37  

Zní nám to dost nechutně, ale budoucnost v tom je. Živých učitelů však bude potřeba i nadále, a ne v menším množství. Budou ale žákům užiteční žákům jiným způsobem, než je zvykem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.