Kraj platí odborným učitelům bonusy, aby neodcházeli ze škol

pondělí 30. ledna 2017 ·

Královéhradecký kraj začal v loňském roce podporovat odborné učitele středních škol vyplácením bonusů k výplatě, aby je ve školství udržel. Odborníky totiž začaly školám přetahovat soukromé firmy, kterým platy ve školství nemohou konkurovat. Loni kraj 233 vytipovaným učitelům ze 16 škol vyplatil na bonusech 10 milionů korun. Na letošní rok má v rozpočtu schválených šest milionů. Informuje o tom MF DNES.


Martina Berdychová (vychodocesi2.cz)
„Posílili jsme odměňování učitelů odborných předmětů a praktického vyučování v oborech strojírenství a elektrotechnika,“ sdělila náměstkyně hejtmana zodpovědná za oblast školství Martina Berdychová. Učitelé od loňského dubna získávají k platu v průměru pět tisíc korun.

Úbytkem kvalifikovaných učitelů odborných předmětů byla asi nejvíce postižena Střední průmyslová škola v Trutnově, které do soukromého sektoru odešli dokonce čtyři mladí kantoři a k tomu ti, kteří přirozeně odcházejí do důchodu. Shánění nových absolventů vysokých škol, kteří by byli ochotni odborné předměty vyučovat, je právě kvůli neschopnosti konkurovat soukromému výrobnímu sektoru složité.

Tisíce korun posílají vybraným učitelům i soukromé firmy. Například společnost Saar Gummi z Červeného Kostelce se vydala cestou podpory těch učitelů, kteří si na svá bedra vezmou volnočasový kroužek, který děti k technice přivede. „Zajímavou školu dělají zajímaví učitelé. My neumíme učit líp než oni, ale umíme vydělat peníze. Rozhodli jsme se proto, že jim každý měsíc dáme pár tisíc jako poděkování,“ řekl ředitel společnosti Jan Tichý.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.