Julie Hrstková: Když chybí vzdělanostní základna, nabývá budoucnost poněkud tmavších barev

úterý 10. ledna 2017 ·

„Nízká nezaměstnanost je výsledkem dlouhodobé politiky investičních pobídek, které z Česka udělaly průmyslový uzel Evropy. Nedostatek zaměstnanců je ale rovněž výsledkem dlouhodobé politiky, či spíše nepolitiky. A to té školské,“ píše Julie Hrstková v komentáři v Hospodářských novinách.

Autorka pokračuje:

Julie Hrstková (repro ČT)
Ta nejenže nedokáže reagovat na současné trendy, ale ani neumí předvídat budoucí poptávku podle demografických trendů či vývoje ekonomiky, která se stále více z té manuální, analogové mění na virtuální, digitální. Současná nízká nezaměstnanost je skvělá zpráva, která jen potvrzuje, že tuzemské firmy jsou zdravé a svět poptává jejich zboží. Neříká ale nic o tom, jak se budeme mít v dalších letech.

Protože ta ovlivní víc zaměstnanci, kterých se na pracovním trhu nedostává. A když chybí vzdělanostní základna, nabývá budoucnost poněkud tmavších barev.




Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
10. ledna 2017 v 9:09  

No, přečetl jsem to celé a moudrý z toho nejsem... Inu
---
"Problém je ve školství, které nedokáže reagovat na demografické a ekonomické změny."
Nic proti, ale když už to napíše, tak: Jak by to mělo dělat? Kdo by měl ty reakce řídit? Má vůbec stát dostatek dat naznačujících tyto změny (nebo aspoň něco vypovídajících o stávajícím stavu)?
---
"Tikající bombou z hlediska existence obyvatel i Česka jako průmyslové velmoci je ovšem nedostatek jiných profesí. Nejsou softwaroví inženýři a také techničtí pracovníci, kterých se nedostává, protože ti, kteří jsou, už pracují a nových přibývá pomálu, protože školy jsou náročné a učení obtížné."
Ono se to dá chápat různě, ale trochu v tom cítím, že pokud by se třeba náročnost technických škol (třeba se vypustila matematika?), byl by to tak nějak krok k řešení...
Ale možná to je jen jazyková neobratnost autorky. Ono ten odstavec předtím mně přijde celkem za hranou (aspoň podle pravidel, která platila před 25 lety):
"Utěšovat se ale můžeme tím, že velká poptávka po pracovní síle požene platy vzhůru. Protože výhledově možná tyto práce budou dělat roboti, zatím jsou ale "živé ruce" levnější."

Vladimír Stanzel řekl(a)...
10. ledna 2017 v 9:39  

Paní Julie ve své chvále premianství zapomněla na cca 160 000 pracujících Čechů, kterým se začíná říkat pracující chudoba.

Unknown řekl(a)...
10. ledna 2017 v 11:35  

máme nejnižší nezaměstnanost a nejvíce nepracujících,jsme euroanomálií,v záp evr je masa nezaměstnaných do 30 let u nás nad 55 let,specifika automontoven si vyžaduje specif prac sílu: mladý (do 40),zdravý,bez závazků,profesemi - dělník,montážní dělník,pomocná dělník,skladník.....automontovny vyluxovaly nmladé třicetileté,současnost je skvělá a budoucnost slunná,ti staří to doklepou do předčasného nebo se zhroutí do invaliďáku,nebo jsou odsouzeni na milost či nemilost příbuzných,nebo ať chcípnou.....v anglii se vzbouřili šedesátníci,v usa padesátníci.....vy mladí,skvělí a zdraví ,nepodceňujte staré nemocné,neschopné gerhonty....

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.