Daniel Kroupa: S reformou školství je třeba začít u občanského vzdělávání

úterý 10. ledna 2017 ·

„Máme naprosto nefunkční systém občanského vzdělávání. Žáci a studenti se tak s ústavou a ústavními hodnotami seznamují naprosto nedostatečně; výuka toho nejdůležitějšího pro zralý občanský postoj probíhá na školách jen letem světem. Když se pak ptám maturantů u přijímaček na vysokou školu na jejich základní lidská práva, často nemají potuchy, na co se jich ptám. Myslím, že s reformou školství je potřeba začít právě zde,“ říká Daniel Kroupa v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Kroupa dodává:

Daniel Kroupa (FOTO: David Sedlecký)
Je také třeba naučit studenty hledat a rozpoznávat pravdivé informace. V současné situaci se pro ně musí jít ke zdrojům. Vítám proto rozvoj datové žurnalistiky a webů, které se pokoušejí jít tímto směrem, jako je například Demagog.cz. Doufám, že se brzy vytvoří komunita, která si bude informace kriticky ověřovat a získá tak životní výhodu oproti těm komunitám, které čerpají informace z dezinformačních zdrojů a věří nesmyslům.

A v neposlední řadě je třeba změnit pohled na ekonomickou činnost. Ekonomický materialismus zcela zatemnil skutečnost, že blahobyt se rozvíjí podnikáním. A jak už jsem řekl, podstatou podnikavosti je tvořivost, a ta vzniká a kvete pouze v kulturním prostředí. Když přijdete mezi opravdu velké byznysmeny, jsou to lidé, kteří se baví o kultuře, o tom, co četli či viděli, a ne jen o kšeftech. Je příznačné, že si dnes mnozí lidé neumějí představit, že životní úspěch by se mohl odehrávat také v jiném, nemateriálním světě. V tomto stále zůstávají Marxovými zajatci.


Celý rozhovor naleznete zde

4 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
10. ledna 2017 v 9:23  

No, ptát se u přijímaček třeba na Pythagorovu větu nebo na ředění roztoků je podobně marné jako s těmi lidskými právy... Mj. i proto, že řada středoškoláků ví, že na nějakou VŠ se dostanou skoro vždy.
---
Kopání do občankářů tak trochu potěší, ale s panem Kroupou budu souhlasit v máločem. Inu, svět není jednorozměrný...

Vladimír Stanzel řekl(a)...
10. ledna 2017 v 9:32  

Učím od roku 1994 a rok co rok slyším pořád tu stejně pitomou mantru o nutnosti reformy školství. Spolu se Shakespearovým lyrickým hrdinou sonetu 66 proto dím "Tired with all these, for restull death I cry". A tak vám, nemilí politici, minulí i současní, píšu - strčte si své řeči o reformě školství tam, kde záda ztrácejí své slušné jméno, protože jste to vy, kdo nese vinu za bídu českého vzdělávání. Vaše neschopnost koncepčního myšlení, přijímání nedomyšlených rozhodnutí a zákoných norem, vaše zkreslování skutečnosti a neochota naslouchat učitelům z praxe a řešit opravdové problémy školství - to je nejzákladnější příčina současného marasmu, v němž se my praktici brodíme. Zreformujte nejprve sebe a teprve pak přijďte za námi.

Eva Adamová řekl(a)...
10. ledna 2017 v 16:58  

Já mám trošku obavy, že znalost lidských práv nikoho neuživí, tak nevím, proč by reforma školství měla začínat zrovna u nich. A problémem je, že jsme neustálými reformami naše školství za posledních 25 let spíše deformovali. A jsem zvědavá, kdo a kdy to bude jednou dávat celé do pořádku.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
10. ledna 2017 v 21:33  

"podstatou podnikavosti je tvořivost, a ta vzniká a kvete pouze v kulturním prostředí"

O tom už psal třeba Ch. Dickens.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.