Bořivoj Brdička: Virtuální učitel v Georgii

pondělí 9. ledna 2017 ·

Obvod Bibb v americké Georgii se potýká s nedostatkem kvalifikovaných učitelů. Proto se jeho zodpovědní činitelé (školská rada) rozhodli formou experimentu vyzkoušet služby firmy Proximity Learning. Ta nabízí kvalifikované (a certifikované) učitele pracující „virtuálně“, tj. na dálku.

Bořivoj Brdička (youtube.com)
Použité označení „virtuální“ moc nesedí, je reliktem doby, kdy jsme činnosti realizované online od prezenčních mohli jasně oddělit. V USA se ale vžilo takto označovat všechny online realizované výukové aktivity včetně tímto způsobem fungujících virtuálních škol. Tento případ je však jen velmi málo virtuální. Škola, žáci i učitelé jsou skuteční. Pouze spojení mezi nimi je realizováno prostřednictvím videokonferenčního systému.

Výuka v režii Proximity Learning je spíše tradiční. Virtuální učitelé se rekrutují hlavně z řad důchodců či učitelek na mateřské. Jedná se samozřejmě o zkušené pedagogy schopné žáky zaujmout. Typicky pracují z domova. Je-li výuka v tomto případě postavena na videokonferenci, pak jejím základním prvkem nutně musí být frontální výklad snažící se hendikep vyvolaný vyšší transakční vzdáleností kompenzovat zajímavým obsahem, netradičním, technologiemi podporovaným pojetím a zaváděním interaktivních prvků (především zpětnou vazbou pomocí chatu).


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.