Mají zřizovatelé vyhlašovat plošné konkurzy na místa ředitelů škol?

pondělí 9. ledna 2017 ·

„Vybrat si ředitele konkurzem je právem zřizovatele. Ale podle mého názoru by se měl výběr konat ve chvíli, kdy zřizovatel s prací ředitele není spokojen. Rozhodnutí zastupitelstva o plošných konkurzech je tak v tuto chvíli tvrdší než zákon,“ uvedla pro MF DNES ředitelka Základní školy Kostelní náměstí v Chebu Miloslava Hartmannová. Chebští zastupitelé rozhodli, že ředitelé se musí každých šest let o své místo ucházet v konkurzu. Zákon dává zřizovateli takovou možnost s tím, že ji nemusí využít.

„Pokud budu mít před sebou projekt třeba na tři roky a nebudu vědět, zda ho budu moct dovést do konce, určitě se budu dobře rozmýšlet, zda do toho mám vůbec jít. Souhlasím s tím, že ředitel by měl být odvolatelný, ale vyhlásit šmahem na všechny ředitele výběrová řízení? To se mi zdá alibistické. Zastupitelé by se neměli bát ukázat prstem, pokud mají důkazy, že ten který ředitel školu nevede dobře,“ dodala Hartmannová.

Další z chebských ředitelů Pavel Černý poukazuje na to, že konkurzy budou znamenat především velkou administrativní zátěž pro úředníky školského odboru radnice. Problém vidí i v tom, že případné časté střídání ředitelů by mohlo být na škodu. Každý z nich má totiž svoji vizi, kam školu směřovat.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES (Karlovarský kraj)

4 komentářů:

turistao 982 řekl(a)...
10. ledna 2017 v 11:25  

Za odvoláním mohou být i osobní antipatie některých členů rady vůči řediteli. Vím, o čem mluvím, zažil jsem to.

Unknown řekl(a)...
10. ledna 2017 v 11:40  

ředitel má mít mandát 5 let,max 2x a pak 5 let pauza a jmenovat ho musí školský úřad a ne kámoši a příbuzní,či spolustraníci

poste.restante řekl(a)...
10. ledna 2017 v 12:13  

jmenovat ho musí školský úřad
Souhlas.
Těch 5 let mi přijde málo. Ředitel, který dosud "neřediteloval" se cca 2 - 3 roky učí, jak to vůbec dělat. Pokud si současně dodělává funkční studium, je rád, že vůbec žije. Natožpak, aby zkusil provádět nějaké změny podle sebe. Samozřejmě záleží na jednotlivci a na konkrétní škole. Ve velké škole, kde má tři a více zástupců je to jiné, nežli v malotřídce, kde musí odučit odhadem třetinu hodin sám a přitom ještě "řídit".

Taky si myslím, že výběrové řízení na opravu záchodků, zateplení, nebo dodávku PC má dělat zřizovatel a ne ředitel. Zavedení právní subjektivity byla z tohoto pohledu pěkná blbost.
Zlaté časy školských úřadů, kde byli profesionálové znající problematiku a nestřídající se po každých volbách, nebo pádu koalice.

Eva Adamová řekl(a)...
10. ledna 2017 v 13:56  

A u SŠ se to liší kraj od kraje. Na srazu s výšky z diskuzí bývalých spolužáků a nyní ředitelů SŠ vyplynulo, že za jednoho veškerá výběrová řízení připravuje kraj, kdežto druhý z jiného kraje si všechno vypisuje sám.

Jinak je vcelku schizofrenní, že ředitele vybírá zřizovatel, který ho neplatí. Navíc mu schvaluje odměny z balíku nadtarifních složek, ze kterého uděluje ředitel odměny podřízeným, aniž by mnohdy tušil, jak je ten "balík" veliký.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.