Pražský akční plán vzdělávání přinese revoluční rozvoj polytechnické výchovy a kreativitu do středního školství

středa 14. prosince 2016 ·

„Mezi klíčové části akčního plánu patří tzv. polytechnická hnízda,“ vysvětluje pražská radní Irena Ropková. „Hi-tech vybavené spádové dílny umožňují kterékoli pražské základní škole pravidelnou odbornou výuku dosažitelnou z jakékoli školy do 30 minut cesty. Díky jednotné podobě těchto dílen bude moci jít učitel se třídou do jakékoliv dílny a všude dostane stejný rozsah výuky.“

Ropková dodává:

Irena Ropková (praha.eu)
„Žáci se zde seznámí s materiály, nářadím, stavebnicemi a také s vyučovanými obory dané střední školy. Zajímavostí projektu je také to, že vzdělávat se nebudou pouze děti, ale i doprovázející učitel. Získá zde zároveň s dětmi polytechnické dovednosti, které může následně využít třeba při výuce se stavebnicemi. K dispozici bude i školní vzdělávací plán, takže vysílající škola bude moci svým žákům tuto službu bez jakýchkoli starostí zajistit.“

Jiným příkladem zastupitelstvem schválené strategie jsou podle radní Ropkové Centra interaktivní výuky (CIV). Vzdor automaticky předpokládané technologické vyspělosti metropole je na tom Praha, z hlediska financování interaktivních technologií na VOŠ a SOŠ, paradoxně hůře, než ostatní kraje. Praha totiž podle Ropkové doposud neměla přístup k evropským dotacím na vzdělávací pomůcky. A odborné školy v této situaci přednostně investovaly do prostor praktického vyučování, namísto učeben pro teoretickou výuku.

Cílem projektu CIV je proto vybavit vybrané školy moderními technologiemi pro výuku čtyř rizikových předmětů - matematiky, cizích jazyků, přírodních věd a podnikavosti (ekonomické gramotnosti) - a ověřovat možné zapojování těchto technologií do dalších předmětů. Současně zde budou vyškoleni lektoři, kteří budou zajišťovat další vzdělávání učitelů.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
16. prosince 2016 v 12:41  

„Nemoudrý radní investuje do nákupu učebnic, moudrý do jejich vytváření"

To jako, že by Praha zainvestovala podobně moudře, jako se zainvestovalo v prvních šablonách? Z hlediska toho, že vím, jaké zmňaty v šablonách vznikly, si myslím, že rozhodně by bylo lepší zainvestovat do profesionálně vytvořených učebnic.

Na hi-tech hnízdech se napakují jen některé školy a vypadá to, že střední, základky z toho nic moc mít nebudou. Ale to už jsme po celé republice přece také v jednom z projektů měli. Střední školy se z něho vybavili a děcka ze základek tam téměř násilím naháněli, aby splnili výstupy.

"Cílem projektu CIV je proto vybavit vybrané školy moderními technologiemi pro výuku čtyř rizikových předmětů - matematiky, cizích jazyků, přírodních věd a podnikavosti"

Nevím sice, co je zrovna na těchto předmětech rizikového, ale v každém případě by pořádně potřebovali vybavit všechny, proč jenom ty vybrané?

Tomáš Barták řekl(a)...
16. prosince 2016 v 14:33  

Pokud se stane, že bude některá škola vybavena nějakou technikou (např. PC a jinou), měli by vrcholní představitelé myslet i na to, že se o techniku musí někdo starat. A to tak, aby byla ku prospěchu učitelům i studentům. Ne že se škola vybaví, a učitelé starejte se. Chce to i peníze na lidi, ne jen na věci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.