Pamlsková vyhláška jde správným směrem, říká expert na výživu Havlíček

středa 7. prosince 2016 ·

Provozovatelé školních bufetů jsou z pamlskové vyhlášky zoufalí, ale je to krok správným směrem. V rozhovoru pro iDNES.cz to řekl specialista na zdravou výživu Petr Havlíček. „Pokud si v bufetech nevědí rady, ať se obrátí na certifikované nutriční poradce, na které má kontakty každá škola,“ navrhuje.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Petr Havlíček (petrhavlicek.cz)
Jak vypadá v současnosti stravování dětí? Zajímají se vůbec o zdravou výživu?

Jejich návyky nejsou úplně optimální. Dítě vždy kopíruje stravování svého rodiče, takže si to ve většině případů nese z domova. Osobně se stýkám hlavně s rodiči a jsem překvapený, že ten jejich zájem není příliš velký. Na druhou stranu jsem se bavil také s dětmi a bylo vidět, že některé z nich se i na prvním stupni zajímají o jídlo.

Je tedy pamlsková vyhláška, která omezuje prodej potravin v bufetech na základních školách, správným počinem?

Je to rozhodně krok správným směrem, protože se alespoň začaly dělat první kroky k tomu, aby se stravování dětí nějakým způsobem ozdravilo. I kdyby to teď v první fázi mělo zhoršit dostupnost potravin, které vysloveně škodí zdraví dětí i dospělých. U pamlskové vyhlášky je největší problém, že zatím nevyšla prováděcí metodika, která to všechno zpřesní. Myslím si, že teď kolem toho vypukla hysterie.

Co je dneska největším nešvarem dětí, které si nakupují jídlo ke svačině?

Zcela jednoznačně jsou to potraviny, kvůli kterým vznikla pamlsková vyhláška. Jsou to nesmysly jako sladkosti, chipsy, sladké nápoje a jiné pochutiny. Málokteré dítě přišlo do bufetu s tím, že si tam jde koupit obložený rohlík se šunkou, sýrem a zeleninou. Šly si tam koupit bonbony.

Přetrvávají u dětí návyky v oblasti zdravé výživy i do dospělosti?

Je to velmi pravděpodobné. Pokud je to dítě živé, aktivní a dobře jí, má daleko větší šanci, že si to udrží až do dospělosti a bude to předávat dál. Když to vezmeme obráceně, tak dítě s nadváhou nebo obezitou v raném věku má pouze dvaceti až třicetiprocentní šanci, že se toho zbaví. Pak se v pubertě nebo později musí všechno učit znova - jinak se stravovat a hýbat.


Celý rozhovor naleznete zde

4 komentářů:

Vít Tomis řekl(a)...
7. prosince 2016 v 14:09  

U pamlskové vyhlášky je největší problém, že zatím nevyšla prováděcí metodika, která to všechno zpřesní. Myslím si, že teď kolem toho vypukla hysterie.

Prostě jako vždy. Další ukázka neschopnosti a arogance členů vlády a jejich pohůnků.

Nowak řekl(a)...
7. prosince 2016 v 16:35  

Nutriční poradce rád pomůže - zákazník vždy vítán.

Q. E. D. řekl(a)...
7. prosince 2016 v 21:25  

Zootechnik expertem na výživu, haha.

old pratavetra řekl(a)...
7. prosince 2016 v 22:39  

V další fázi budou učitelé kontrolovat a zabavovat dětem nevhodné svačiny. SZIF vyhlásí v dotačním titulu OP s finanční podporou EU "Svačiny do škol", které budou povinně všechny děti za pečlivého dohledu pedagogů 2.stupně Kariérního řádu v přesně určenou dobu konzumovat. Pedagogové z 3.stupně Kariérního řádu vyplní indikátory (počet děvčat odebírajících zdravou svačinu, počet romských dětí, které zdravou svačinu nevyhodily, ...) z jednotlivých pracovních výkazů v šablonách (po schválení nutričním poradcem za 400 Kč/normostrana) do Monitorovací zprávy. A tak si tu žijeme.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.