Obědy zdarma chudým dětem zlepšily docházku i výsledky

pondělí 19. prosince 2016 ·

Ministerstvo školství rozdělilo prostřednictvím neziskových organizací peníze na obědy pro víc než 4500 dětí z 890 škol. Dotování obědů nejdéle provozuje nezisková organizace Women for Women, která podpořila na 3700 dětí v 582 školách. „Děláme si průzkumy dopadů a s učiteli zjišťujeme, že se dětem zlepšuje docházka, školní výsledky, jsou iniciativnější nejen v hodinách, ale i v kolektivech svých spolužáků,“ popsala deníku Právo Jana Skopová z Women for Women.


Helena Balabánová
„Čím déle projekt jede, tím lepší výsledky ve vzdělávání děti mají,“ dodává Skopová. Podle ní jde ze 60 procent o děti z rodin samoživitelek, z 11 procent o děti samoživitelů a zbytek patří do úplných rodin, které se dostaly do existenčních problémů.

Našly se však i školy, které podporu odmítly, takovou zkušenost má například nezisková organizace Jekathene z Ostravska. „Je jim žinantní a zvláštní, proč by měla jedna skupina dětí takovou podporu. Přitom jim může být jedno, jestli ten oběd platí rodič, nebo neziskovka. Je to zvláštní,“ řekla Právu šéfka Jekhetane Helena Balabánová s tím, že bez souhlasu ředitele nemůže dítě dotaci dostat.

Podle ní se našla dokonce škola, která se do projektu zapojila, ale v červnu spolupráci ukončila a v září už nechtěla pokračovat. „Přitom jsme tam podporovali 14 dětí. Jasně se ukázalo, jak se u nich zlepšila školní docházka,“ zdůraznila Balabánová.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
19. prosince 2016 v 13:25  

Ta iniciativa MŠMT a WfW je velmi cenná v tom, že reálně ukázala na závažný problém, který by se ale myslím mohl a měl řešit automaticky z prostředků MPSV, tedy bez zbytečných prostředníků, bez zbytečného zatěžování škol a rozpočtu MŠMT. J.Týř

Unknown řekl(a)...
21. prosince 2016 v 13:13  

obědy,alespoň na 1. stupni,by měly být pro všechny zadara

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.