Města kritizují nová pravidla pro zápisy do mateřských škol

pondělí 19. prosince 2016 ·

Ústí nad Orlicí zřídí osm spádových obvodů, každý pro jednu mateřskou školu, Svitavy vytvoří jen jeden obvod pro všechny školy, Pardubice zase budou mít patrně tři obvody. Tak to v praxi vypadá, když se stát rozhodne nařídit městům, jak mají vypadat zápisy do mateřských škol. Učitelé, úředníci i politici nová pravidla vesměs kritizují jako zbytečná. Dosavadní systém podle nich fungoval dobře. Reportáž přináší MF DNES.

„Jsme povinni udělat spádové obvody i u mateřských škol, byť si myslíme, že to je nesmysl. Snažili jsme se postupovat podle selského rozumu,“ řekl místostarosta Chrudimi Jan Čechlovský z ODS. Chrudim bude mít dva spádové obvody pro horní a dolní část města.

Zákon požaduje, aby předškoláci povinně navštěvovali školku od ročníku 2017/2018. Ministerstvo proto chce, aby bylo vytvořením spádového obvodu určeno, která konkrétní mateřská škola dítě musí přijmout.

Svitavy se rozhodly nařízení obejít a zřídily podobně jako třeba Liberec jeden spádový obvod pro všechny mateřské školy. To znamená, že se pro tamní rodiče nezmění v podstatě nic.

Ministerstvo školství postup měst kritizuje. „Dítě ani rodič nebudou mít jistotu, do které školy vlastně nakonec dítě bude přijato. Mohlo by se totiž stát, že rodič bude muset obejít více škol, než nalezne tu s volnou kapacitou, navíc třeba ve vzdálené lokalitě města,“ píše se ve stanovisku ministerstva školství na jeho webových stránkách.

Města se shodují, že kapacity mateřských škol zájmu stačí a stát se snaží řešit problém, který není.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES (Pardubický kraj)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.