Hladové děti chudých rodičů. Problémy s "obědy zdarma"

pondělí 12. prosince 2016 ·

Jestli dítě dostane ve škole oběd zdarma, záleží na tom, v jakém žije kraji, a na vedení školy. Ministerstvo školství a ministerstvo práce připravily na dotace pro děti z chudých rodin téměř 50 milionů korun. Problém je v tom, že peníze se k dětem dostávají přes mezičlánky - v případě projektů MPSV jsou to kraje a u peněz, které jdou z rozpočtu ministerstva školství, vedení jednotlivých škol. O peníze z MPSV v prvním roce ostrého provozu požádaly jen čtyři kraje. O problémech s dotacemi obědů pro chudé děti píše MF DNES.


O peníze z ministerstva požádaly Liberecký, Jihomoravský kraj, Vysočina a Praha. Děti dlouhodobě nezaměstnaných z Ústecka nebo z Ostravska mají minimálně pro tento rok smůlu.

Možnost sáhnout si na státní i soukromé peníze, které rozděluje organizace Women for Women – ta pracuje s většinou peněz od ministerstva školství - zase stojí a padá s osvíceností vedení školy, do které dítě chodí. Je totiž právě na škole, aby dítě do tohoto programu přihlásila.

Tipování dětí přes školy umožňuje pomoci i rodinám, které jsou součástí „šedé zóny“. Spoléhá na to, že učitel situaci dítěte dobře zná. Zároveň tento způsob vyhledávání dětí, které potřebují pomoc, počítá s tím, že učitel a vedení školy budou mít povědomost o tom, že mohou pro dítě o obědy požádat.

Organizace Women for Women v tuto chvíli eviduje 582 zapojených základních škol, tedy zhruba šestinu jejich celkového počtu.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

21 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
12. prosince 2016 v 8:22  

Myslím, že peníze na obědy pro děti, jejichž oba rodiče nepracují a jen berou sociální podporu, by mohly být dávány přímo příslušné školní jídelně z té podpory nebo i z přídavků na děti. Pak by z velké části odpadly ty zprostředkovací, vyhledávací a přidělovací mechanismy. V naší digitální době by to nemusel být velký problém... J.Týř

Ygrain řekl(a)...
12. prosince 2016 v 8:44  

Ano, opravdu by nemusel být takový problém zavést to jako zvláštní dávku pro evidované sociálně slabé, čerpatelnou pouze a jedině prostřednictvím školní jídelny.

Unknown řekl(a)...
12. prosince 2016 v 8:57  

a co takhle dát ve vyspělém a bohatém 21. stol všem dětem na zš oběd zdarma? to vás inteligenti nenapadlo?

Unknown řekl(a)...
12. prosince 2016 v 8:59  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
12. prosince 2016 v 9:16  

Dejte si, prosím, pane laimesi třeba studený obklad, ale odpusťte si, prosím a žádám vás, urážky. Vy nevíte, že po skončení podpory v nezaměstnanosti jsou tu ještě sociální dávky? Poslechněte si třeba včerejší Otázky VM - v první hodině tam o tom hovoří pan premiér.

Tajný Učitel řekl(a)...
12. prosince 2016 v 9:45  

U nás v jídelně se nesnězené, neodebrané jídlo musí vyhazovat. Když je třeba takový losos, tak ho hromady končí v odpadu, jelikož děti nejsou z domova zvyklé na hogofogo jídlo. A některé děti nemají ani jedno teplé denně.

Ygrain řekl(a)...
12. prosince 2016 v 9:51  

TU, ráda bych viděla jídelnu, kde se zbytky neberou domů na přilepšenou, takže pohádce o mase končícím v odpadu uvěřím, až ji uvidím.
Jinak je vyhazování jídla samozřejmě ostuda - je na to nějaké superinteligentní nařízení, že to nemůže třeba odebrat charita?

František HALADA řekl(a)...
12. prosince 2016 v 9:58  

Madam, to je předpis EU. Jídlo opravdu musíme vyhazovat a mít doklad o ekologické likvidaci. Co s tím ony likvidační firma dělají, je další otázka.

Ygrain řekl(a)...
12. prosince 2016 v 10:05  

Toho jsem se obávala.

Jirka řekl(a)...
12. prosince 2016 v 10:18  

a co takhle dát ve vyspělém a bohatém 21. stol všem dětem na zš oběd zdarma? to vás inteligenti nenapadlo?

Rodiče platí jen potraviny. Provozní náklady (mzdy, energie, zařízení), platíme již dnes společně jako daňoví poplatníci. Já bych raději tu cílenou dávku bez dalších zbytečných prostředníků.

Eva Adamová řekl(a)...
12. prosince 2016 v 10:59  

Na průšvih s rozdělováním dotací MŠMT na obědy přes neziskové organizace se na ČŠ upozorňovalo už v momentě vypsání příslušného dotačního programu, a to poprvé před rokem. To si toho ti novináři všimli skutečně brzy. No, ale budiž.

Nicméně to celé ukazuje na prostou nesystémovost čehokoliv, co se v současné době ve školství děje. A jak vidím podobný brajgl je i MPSV.

Unknown řekl(a)...
12. prosince 2016 v 12:27  

jaké sociální dávky ,co to melete,asi jste nezamněstnaným nikdy nebyl,tak vám to tajemství sdělím,jsou dvě, příspěvek /doplatek) na bydlení (určijí náklady dle tabulek regionu) a dávka v hmotné nouzi (do 3000) a tu dostat,to se musíte hodně snažit,takže ty přihlouplé řeči typu "jak skvěle se dá žít na dávkách" ty miluju,na lidi šířící takové řeči jsem alergický a sprostý

Unknown řekl(a)...
12. prosince 2016 v 12:31  

zaplatit dětem oběd je ta nejcílenější dávka jaká může být,vůbec peněžní rodičovský příspěvek by se měl zrušit a děti by měly být podporovány přímo_ obedy,svačiny,učební pomůcky,plavecký výcvik,školní uniformy apod

Unknown řekl(a)...
12. prosince 2016 v 12:35  

že pan premiér,prezident a další politikové dokonce i paní ministryně psv melou nesmysly svědčí o jejich ubohosti,kdyžtak si najdete portál mpsv a tam zjistíte krutou realitu

Unknown řekl(a)...
12. prosince 2016 v 12:38  

jestli v nějaké jídelně vaří lososa a pak ho vyhazují také nesvědčí o jejich mentální vyspělosti,vařte jim čočku s vejcem !

tyrjir řekl(a)...
12. prosince 2016 v 12:40  

Studený obklad nepomohl? Zkuste tedy ještě zhluboka dýchat, prosím.

poste.restante řekl(a)...
12. prosince 2016 v 18:11  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
poste.restante řekl(a)...
12. prosince 2016 v 18:16  

Možnost obědů zdarma pro všechny žáky je prostým politickým rozhodnutím.
Něco jako doprava zdarma pro seniory, nebo i pro mládež na Slovensku.

Nemyslím, že je to momentálně v ČR potřebné, ani politicky průchozí.

Rozhodně ale nemyslím, že stát (MPSV) potřebuje pro podporu sociálně slabých rodin a pro zajištění školního stravování jejich dětí nějakého krajského, nebo "neziskového" prostředníka.
Pokud tak činí, pak příslušné ministerstvo "nekoná s péčí řádného hospodáře".

P.S.:
Skoro by se chtělo zavzpomínat na prvorepublikové časy a tehdejší "vysvědčení chudoby".

Unknown řekl(a)...
12. prosince 2016 v 19:24  

všechna spoečenská rozhodnutí jsou politická,není neplitických,buď chceme sociální stát nebo nechceme,jestli ano ,tak provozujme školní jídelny a plaťme je přímo ze státní kasy,k čemu ty odklony,a jestli nechceme sociální stát,tak ty jídelny zrušme jako přežitek socialismu,v tržní ekonomice jsou prodělečné

poste.restante řekl(a)...
13. prosince 2016 v 0:23  

V podstatě souhlas.
Jen bych to neviděl tak striktně buď-anebo.

Současný stav de facto vyhovuje. Školní stravování provozované "státem" s příspěvkem rodičů. (Pořád lepší, nežli USA či jiné země.)
Zbývá jen dořešit, co v případech, kdy jsou na tom rodiče žáka tak bídně, že mu nemohou obědy hradit. A tady opravdu nevidím důvod, proč potřebujeme "prostředníky" a "projekty". Proč stát nemůže tuto "dávku" vyřešit pomocí existujícího aparátu.

Pravdu má laimes28 i s myšlenkou "děti by měly být podporovány přímo_ obedy,svačiny,učební pomůcky,plavecký výcvik,školní uniformy apod".
Je opravdu otázkou, zda "ztráta" způsobená vyplácením takového příspěvku všem, včetně majetným, by nebyla kompenzována "úsporou" všech činností, které se "zúřadováním" příspěvků a dávek v současnosti souvisejí.

Unknown řekl(a)...
13. prosince 2016 v 5:59  

je rozhodně lepší,když stát vyčlení přímou podporu npř 100č na žáka formou oběda,chceš jít na oběd běž ,máš ho zadara,nechceš,nechoď,ta stovka zůstane nerealizovaná tj ušetří se,zatímco dnes 100 kč dostane každý rodič milionář i socka a je na jejich rozhodnutí,zda ten oběd dítěti zaplatí či ne,nebo jej použije na něco jiného,co s dítětem vůbec nesouvisí

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.