Česko má z vyspělých zemí nejvíc znechucených učitelů i žáků

pondělí 12. prosince 2016 ·

K výsledkům šetření TIMSS, ze něhož vyplynulo, že Česko má v mezinárodním srovnání nejvíce žáků, které nebaví chodit do školy i nadprůměrný počet nespokojených učitel, se vrací deník Právo. Podle deníku se ukázalo, že celkově spokojení učitelé učí asi jen třetinu žáků.

Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin upozorňuje na jeden z důvodů, který ovlivňuje spokojenost žáků i učitelů na našich školách. Učitelé se podle něj bojí, že by mohli nad situací ve třídě ztratit kontrolu a přistupují k represivním prostředkům. „Nejsou na ně hnusní, spíš jsou docela vlídní. Ale hodně je drží zkrátka a děti si na to zvykly. Vládne tam taková udusanost,“ popsal.

Jenže učitel pak před sebou vidí třídu, která je méně vnímavá, děti jsou rozptýlené, nebaví je to tam. To pak prý vede u učitelů k nespokojenosti s vlastní prací. „Protože se kantoři bojí, že by děti mohly víc zlobit, tak na ně víc tlačí a víc se tlačí na pořádek a dosáhnou ho, ale zápal pro vzdělání v nich nevzbudí. Vidí, že jsou znuděné, a učitel je pak otrávený. Všechna čísla vypovídají o tomtéž. Ve školách se dodržuje to, co má, ale velká radost to není pro nikoho,“ shrnul Feřtek.

Domnívá se, že atmosféru by mohlo vzpružit, kdyby se kantoři více orientovali na formativní hodnocení. „Jednou jsem se ptal učitelů, kteří formativní hodnocení dělají, jak by pro to získali ostatní kolegy, když je to tak náročné. Odpověď byla jednoznačná: ,Bude to bavit děti a tím pádem i je,‘,“ uzavřel Feřtek.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

8 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
12. prosince 2016 v 10:41  

Feřtek! Nástup na plac k formativnímu hodnocení!

Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin upozorňuje na jeden z důvodů, který ovlivňuje spokojenost žáků i učitelů na našich školách. Učitelé se podle něj bojí, že by mohli nad situací ve třídě ztratit kontrolu a přistupují k represivním prostředkům. „Nejsou na ně hnusní, spíš jsou docela vlídní. Ale hodně je drží zkrátka a děti si na to zvykly. Vládne tam taková udusanost,“ popsal...

Domnívá se, že atmosféru by mohlo vzpružit, kdyby se kantoři více orientovali na formativní hodnocení. „Jednou jsem se ptal učitelů, kteří formativní hodnocení dělají, jak by pro to získali ostatní kolegy, když je to tak náročné. Odpověď byla jednoznačná: ,Bude to bavit děti a tím pádem i je,‘,“ uzavřel Feřtek.


Feřtek! Nástup na plac a ukázat to ve třídě s 28 žáky s těmi povinnostmi a platem, který mají učitelé! My vás pak s dětmi formativně ohodnotíme, aby nás to všechny bavilo. A Právo pak o tom může napsat další reportáž... :)))

poste.restante řekl(a)...
12. prosince 2016 v 11:48  

Česko má z vyspělých zemí nejvíc znechucených učitelů i žáků - mimo jiné i díky činnosti společnosti EDUIN a pana Feřteka osobně.

Jiri Janecek řekl(a)...
12. prosince 2016 v 15:33  

Promiňte, na které straně se o tom v českém výcucu z TIMSS píše? Já tam našel jen vztah žáků k matematice a přírodovědě (kde jsme tak nějak uprostřed), o vztahu ke škole či vztahu učitelů ke škole nic...
---
Jinak teda pochybuju, že se odpovídalo na otázku "Jak moc jste znechucený školou". Spíš "Jak moc jste spokojený..."
Nebýt spokojený je něco jiného než být znechucený...

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
12. prosince 2016 v 17:12  

Nejsou na ně hnusní, spíš jsou docela vlídní.

Tento feřtekovský "vzorec" si osvojím. Feřtek není na učitele hajzl, spíše je docela popleta.

Q. E. D. řekl(a)...
12. prosince 2016 v 17:47  

poste.restante řekl(a): Česko má z vyspělých zemí nejvíc znechucených učitelů i žáků - mimo jiné i díky činnosti společnosti EDUIN a pana Feřteka osobně.
Podepisuji!

Unknown řekl(a)...
12. prosince 2016 v 19:34  

řešení jednoduché,školy státní poskytující zadarmmo průměrný standart pro všechny a školy soukromé za školné,a problém je vyřešen

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
12. prosince 2016 v 20:23  

" řekl Právu znalec školského prostředí Tomáš Feřtek ze společnosti EDUin."

https://www.novinky.cz/veda-skoly/423352-ceske-deti-a-ucitele-skola-nebavi-nejvic-ze-vsech-vyspelych-zemi.html

tyrjir řekl(a)...
15. prosince 2016 v 3:37  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.