Zvýší zájem o řemesla. Návrat dílen chtějí rodiče, žáci i učitelé

pátek 11. listopadu 2016 ·

Drtivá většina rodičů, mladých lidí mezi 16 a 18 lety i učitelů si přeje návrat dílen do výuky na základních školách. O něco menší zájem je hlavně mezi mladými o znovuzavedení pozemků. Zjistil to průzkum agentury Ipsos pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR. Otázkou je, jak by moderní výuka v dílnách měla vypadat a kdo by se o ni měl starat. O výsledcích průzkumu informuje ČTK.

Karel Havlíček (amsp.cz)
Pro návrat dílen bylo 94 procent učitelů, 89 procent žáků a 92 procent rodičů. Přání, aby se výuka odehrávala také na školních pozemcích, měly čtyři pětiny učitelů a tři čtvrtiny rodičů, ale jen necelá polovina žáků. "Menší rozhodnost žáků u zavedení pozemků koresponduje se vzorkem respondentů město - obce," uvedla asociace.

Zavedení dílen by mělo zvýšit zájem dětí o řemesla. "Aby to mělo smysl, bude záležet na pojetí celé polytechnické výuky, učitelé musí zajistit rozmanitost výuky, propojení s praxí, novými trendy v oboru nebo pokrokovými technologiemi," uvedla asociace.

Předseda asociace Karel Havlíček doplnil, že hoblík, dláto a kladivo už současným dětem nestačí. "Mladí lidé musejí vidět propojení s novými technologiemi, počítači, 3D tiskárnami nebo třeba drony. To ale zase samo o sobě nestačí, pokud děti nebudou schopné manuálně tvořit."

S pojetím výuky souvisí také názor na to, kdo by měl dílny vyučovat. Většina učitelů je přesvědčena, že to mohou zvládnout sami. Pouze třicet procent pedagogů starších 40 let si myslí, že by měl tento předmět vyučovat odborník z praxe. Na druhé straně více než polovina rodičů i mladých lidí by upřednostnila experty z praxe, kteří by do škol docházeli.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.