Zrušit proplácení žákovského jízdného je podle ministryně ostudné

čtvrtek 24. listopadu 2016 ·

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová označila rozhodnutí Středočeského kraje zrušit vyplácení nákladů na jízdné žákům za ostudné. Vedení kraje podle ní jde proti svým obyvatelům. Žákovské jízdné zdarma zavedl Středočeský kraj pod vedením ČSSD jako jediný, přestože strana v minulosti ovládala většinu regionů. Informuje o tom ČTK.


Michaela Marksová (vlada.cz)
"Chudoba zasahuje rodiny s dětmi, ne všechno může zajistit stát, část takové podpory leží na krajích a obcích," uvedla ministryně. Připomněla, že v některých zemích jsou školní autobusy zcela zdarma a zajíždějí do hůře dostupných míst. Ačkoli je v Česku formálně zaručeno bezplatné školní vzdělání, rodiče nesou řadu nákladů, jízdné je jedním z nich, dodala.

Školní jízdné je podle nového vedení kraje nespravedlivá a duplicitní sociální dávka. "Kraj tu není od toho, aby vyplácel sociální dávky," uvedla hejtmanka Jaroslava Jermanová. Prostředky se podle ní dají využít efektivněji, třeba na vybavení mateřských nebo středních škol.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 13:44  

Ostudné je, že to není zavedeno všude. Pokud vím a mám zkušenosti , některé sociálně slabší děti mívají před výplatou absence (odůvodněné samozřejmě onemocněním), z důvodu nesolventnosti rodičů.
Tak buď všichni nebo nikdo.

Jirka řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 17:23  

Nebo jen potřebným. Protože to jediné znamená projev solidarity. Jinak je to jen populistické plýtvání veřejnými prostředky.

Simona CARCY řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 22:27  

Ostudny byl predvolebni populismus Marcela Chladka, s nimz toto opatreni zavedl jen ve svem volebnim rajonku a tim nastavil prvni nerovnost. Ted Jermanova pouze veci vratila tam, kde byly a nasledne bude mozne resit skutecnou pomoc toliko skutecne potrebnym. Asi to zni tvrde, ale Ceska republika bohuzel neni bohatstvim pretekajici firma, ale trpi dosti projedenymi verejnymi rozpocty. Pak je tezke brat z kapsy, ve ktere nic neni.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.