Rozhovor se školským ombudsmanem: Nejvíce řeším spory mezi učiteli

pondělí 21. listopadu 2016 ·

„K šikaně jsem dostal několik dotazů a stížností, dokonce i závažných. Jsou mezi nimi i bossing a mobbing, tedy problematické vztahy mezi učiteli. A také nedobré vztahy mezi učiteli a rodiči a mezi rodiči a vedením školy,“ říká v rozhovoru pro deník Právo školský ombudsman Ladislav Hrzal.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Ladislav Hrzal (msmt.cz)
Co si mezi sebou provádějí učitelé?

Jednoduše řečeno, jeden na druhého donáší. Třeba se vytvoří skupinka učitelů zaměřená proti jednomu dvěma kantorům, kteří nejsou v kolektivu oblíbení, a dávají jim to různým způsobem najevo. Chodí třeba za ředitelem a říkají, jak a proč něco dělají špatně.

Jde o spory na profesní úrovni, anebo jsou osobního charakteru?

Nikdo vám neřekne, že kolegu nebo kolegyni nemá rád, protože se mu nelíbí. Spíš řekne, že se mu zdá, že špatně učí, nemá řádně vyplněnou třídní knihu, není pořádně smazaná tabule po jejích hodinách, nechává ve třídě nepořádek, nedrží dozory na chodbě, křičí na žáky atd. A třeba to ani není pravda.

Jak ředitelé mohou ztrpčovat život učitelům?

Asi jako každý šéf. Třeba tím, že někoho víc kontrolují, každou maličkost mu přísně vytknou, jsou neustále nespokojeni s tím, jaké má výkony a výsledky, neoblíbení mohou dostávat víc úkolů, dozorů... Je například velmi jednoduché vzít hned po hodině třídní knihu a ptát se, jak to, že není řádně vyplněná. A hned je z toho velký průšvih. Myslím si, že tohle, co jsem teď popsal, je bossing, tedy šikana. Jenomže se těžko prokazuje, a navíc ředitel nebo ředitelka neporušuje žádný předpis nebo zákon.

Obracejí se na vás někdy i děti?

Děti zatím ne, ale středoškoláci, kteří si především stěžují na výsledky maturit.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku Právo

2 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 10:11  

Bossing a mobing. To mezi učiteli? Ředitel přece není prostý učitel!!!

mirek vaněk řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 10:14  

Taky by bylo vhodné rozlišit učitelé a učitelky!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.