Učitelé cvičí, jak se bránit útokům

čtvrtek 3. listopadu 2016 ·

Policisté a záchranáři učí kantory v Českých Budějovicích, jak se chovat, když útočník napadne žáky a učitele. Školy zároveň instalují stále lepší zabezpečení, kamery i karty, které poznají, že přichází rodič. Reportáž přináší MF DNES.

Jedno cvičení tento týden proběhlo na ZŠ Bezdrevská: Škola vyhlásila ředitelské volno. Uvnitř jsou jen kantoři. Ti pečlivě sledují instrukce policistů. Dostávají jasné rady, jak se chovat, když někdo vnikne do budovy a má v plánu zaútočit. Doporučení jsou tajná a učitelé si je musí nechat pro sebe. Vždyť třetinu napadení vedou bývalí, nebo současní žáci. Pokud by znal útočník postupy, ulehčilo by mu to situaci.

Jihočeský kraj je s tímto druhem školení v republice ojedinělý a rozhodl se do výcviku zapojit především učitele. Ti by se měli naučit řešit mimořádné situace. Pilotní projekt odstartoval letos.

Miroslav Kůs (linkedin.com)
Školy se také hodně věnují zabezpečení, příkladem může být škola v budějovickém Rožnově, kde vsadili na víceúčelové elektronické čipy, které fungují i jako elektronická peněženka a pokladna. Díky tomu může škola úplně odbourat hotovost. Peníze od rodičů přicházejí na účet. Videozvonky a videotelefony u vstupů už jsou samozřejmostí.

„Když se naši žáci při vstupu ohlásí čipem, rodiče mohou mít ihned k dispozici informaci, že jsou na místě. Na čipy nám funguje i družina a půjdeme dál. Chceme zavést magnetické karty pro rodiče a příbuzné. Když si pak někdo přijde vyzvednout dítě, kartu přiloží k zařízení a okamžitě se zobrazí, kdo dorazil,“ upozornil ředitel rožnovské školy Miroslav Kůs.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES Jižní Čechy

12 komentářů:

Unknown řekl(a)...
3. listopadu 2016 v 11:14  

zase buzerace kantorů,každá škola povinně smlouvu s bezpečnostní agenturbou,6 šerifoů na školu ve dvou směnách a kamerový systém a není co řešit,my ty prachy raději utratíme za pidloviny

Nicka Pytlik řekl(a)...
3. listopadu 2016 v 13:41  

Pokud se nemýlím, občan je povinen ze zákona poskytnout pomoc přiměřenou svým možnostem, pokud to jeho samotného neohrozí na zdraví či životě.
Z mnohaletého studia bojových umění jsem učinil závěr, že nejlepší strategie je boji se vyhnout. Tomu odpovídající taktika jsou rychlé nohy.

Unknown řekl(a)...
3. listopadu 2016 v 14:54  

dnes je jiná doba s tou pomocí,dřív jednoduchý,učili jsme se první pomoc ve škole,v pionýru,na vojně a byla povinnost poskytnout,dneska se to neučí a poskytnutí pomoci může být problematické,zachráníš život,přelomíš při tom dvě žebra a dotyčný tě místo flašky vděku zažaluje,horší variant,zachráníš a chytneš hiv,takže dneska stát,nedotýkat se a mobilovat záchranku

Unknown řekl(a)...
3. listopadu 2016 v 15:35  

A s kým se ti učitelé jako budou mlátit? S žáky, studenty?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
4. listopadu 2016 v 13:52  

A teď ještě jak se bránit útokům "expertů", "znalců" a "odborníků".

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. listopadu 2016 v 14:07  

...a šéfredaktorů.
Vsjo ravnóóó!
Rukulíbám! Krásně v duši!!!

Janek Wagner řekl(a)...
4. listopadu 2016 v 14:23  

"A teď ještě jak se bránit útokům "expertů", "znalců" a "odborníků"."

Není nad to, dát některému expertovi pár facek. Dejte si to...

Michal Komárek řekl(a)...
4. listopadu 2016 v 20:16  

Pane Wagnere, výzva k fyzickému násilí? Chápu, že v nějaké míře je to nadsázka, ale stejně... Hezký večer!

Jirka řekl(a)...
4. listopadu 2016 v 22:40  

Facka je klasická česká obrana! Neupřímnou korektnost nám sem netahejte a jestli na to nemáte, tak sem nelezte pane domácí!

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. listopadu 2016 v 22:58  

Facka je klasická česká obrana!

Obdobně, jako kopanec do zadele je rozloučení se s návštěvou nejvyššího stupně upřímnosti.
To ale hezkodenní pokrytci jen obtížně uchopovávají.

Unknown řekl(a)...
5. listopadu 2016 v 6:14  

"....u vás neboxujete?
Ne, u nás se, prosím, fackujeme.
Bez vás se , příteli, v této zemi neobejdu !"

Unknown řekl(a)...
5. listopadu 2016 v 6:22  

"Stoupněte si do pozoru!Pozor!
Copak je to za bratříčkování!To neznáte předpisy nebo si hrajete na partizány?
Upravte se!
Hej vy tam,sem se mi dívejte,vždycky sem!"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.