Tisíce českých vysokoškolských studentů uvízly v agendě vymahačů pohledávek

čtvrtek 24. listopadu 2016 ·

Studentů, kteří dluží za školné či za poplatky soukromým i veřejným vysokým školám, jsou tisíce. Často jde o částky v řádu desítek tisíc korun, na něž vyšplhaly nezaplacené studijní poplatky na veřejných vysokých školách anebo neuhrazené školné na privátních univerzitách. Informuje o tom server Seznam Zprávy.

Na Univerzitě Karlově, kde studuje přes 50 tisíc studentů, evidují dluhy u několika tisíc z nich.

Vysoké školy se snaží řešit dluhy studentů smírnou cestou, ale když neuspějí s výzvou k zaplacení, některé podávají i návrh na exekuci či předávají případy vymahačským firmám.

„Studenti většinou ani neví, co podepisují. To znamená, že neví, kdy mají co platit," popisuje zkušenosti s případy studentů obchodní zástupce epohledávky.cz Ludvík Medřický. „Myslí si, že pokud v půlce semestru skončí, nemusí už doplatek za semestr uhradit. Pak přestanou školu navštěvovat a dostanou se do značných problémů," uvedl.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 16:30  


„Studenti většinou ani neví, co podepisují. To znamená, že neví, kdy mají co platit,"

Tak jasné, na základkách jim máme vyloženě pucovat prdelky, na střední je vedeme k tomu, že se vlastně ani do školy chodit nemusí, protože vyhodit žáka je pro školu finanční ztráta, a že státní maturita je blbost, a když ji neudělají, je to spíše vina Cermatu než jejich. Tak se nedivme, že jim potom uniká realita života a že se nejsou schopni zorientovat ani na vysoké natožpak v praxi.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 16:45  

To snad ani není možné, ti vyspělí studenti, co už na střední mohou hodnotit učitele, neví, co podepisují?

Nikola Křístek řekl(a)...
26. listopadu 2016 v 8:53  

Paní Adamová, bohužel je systém exekucí nastaven tak, že si nějakou dobu nevyberete schránku na adrese trvalého bydliště, protože nečekáte nic důležitého (nebo vám třeba rodiče zavolají "máš tu dopis z vejšky" a vy, protože už ji máte hotovou, řeknete "jojo, podívám se na to až se stavím" a pak zapomenete) a pak dostanete ránu jak trám. Fakulta předá bez jakékoliv snahy o to vás kontaktovat pohledávku vymahačům, kteří umí postupovat tak, aby se pohledávka na jejich poplatcích znásobila, exekuce je tady a máte poškozené jméno, peněženku i sebevědomí a pocit jistoty vůči systému (budete nadlouho žít ve strachu, kde na vás vyleze exekuce za některou z desítek běžných plateb, které si máte ohlídat, budete mít problém zažádat si o hypotéku apod.). Naprosto neadekvátní postih za nedbalost. Kdyby váš kamarád přešel na prázdné ulici na červenou a sebrali by mu za to řidičák a dali 10.000 pokuty, možná byste si sama řekla, že udělal blbost, ale ten, kdo ho potrestal, je blb.
Studenti nejsou vybaveni na tyhle nástrahy moderních zlatokopů, ale nejsouv tom sami. Oficiální data samozřejmě neexistují, ale možná i vy sama znáte některé učitele, kteří s tím mají problém. Vím dokonce o jednom, který vyučuje finanční gramotnost.

Neříkám, že dnešní studenti jsou vzorem odpovědnosti a kompetence k řešení všeho, ale Váš příspěvek mi přišel necitlivý vůči těm, kteří se do exekuci dostali kombinací vlastní snadno napravitelné chyby, neklientského přístupu studijního oddělení a masomlejnu exekuční mafie. Jako by za jeden nevyzvednutý dopis museli stát na hanbě ještě ve vaší třídě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.