Nikola Křístek: Někdy se možná bojíme více, než jaké je riziko, a neděláme činnosti, které jsou sice riskantní, ale děti rozvíjejí.

pondělí 28. listopadu 2016 ·

Nikola Křístek a Josef Soukal v diskusi podstatně rozvinuli téma trestní odpovědnosti učitelů a škol. Se souhlasem Nikoly Křístka využívám jeho diskusní příspěvky jako základ samostatného textu a připojuji k nim znovu i komentáře Josefa Soukala. Téma je to pochopitelně velmi důležité a možná se takto k němu otevře další přínosná diskuse.

Nikola Křístek:

Nikola Křístek (facebook.com)
Pokud vím, pokud zakopne dítě o větev a někdo by to dal k soudu, půjdou k němu majitel lesa nebo ředitel školy, ne však lesník nebo učitel. Ti jsou zaměstnanci organizací a nemohou vystupovatjejich jménem. Jestliže by škola byla postižena, může se pak hojit na učiteli, a to do výše max. 4,5 násobku průměrného platu, tedy částky, kterou je doporučená pro kdytí nenadálých nákladů ve všech učebnicích FG. Připadá mi to jako adekvátní riziko za to, že mohu s dětmi jít do lesa (riziko se dá počítat třeba součinem pravděpodobnosti, že událost nastane, a nákladů na řešení důsledků.... řekl bych, že řidič kamiónu každý den postupuje nesrovnatelněvyšší riziko než učitel na výletě).

Postup pro intervenci na WC, což je celkem představitelná věc, by podle mě měl řešit Školní řád. Mohl by nést ustanovení, že učitel má povinnost vstoupit na toalety určené pro děti jiného pohlaví než je on (neboobecně do všech prostor školy), pokud má podezření na porušování jiného ustanovení Školního řádu. Tehdy je to opět odpovědnost školy a ne učitele.

Sám z toho cítím, že na ředitele je naložen neskutečný právní náklad, ale chtěl jsem reagovat na Váš příspěvek, který vychází z pozice učitele. Setkávám se s tím, že učitelé říkají, že jsou pořád jednou nohou v kriminálu, ale právně to vidím méně děsivě.

Odbory by se k takové dlouho nedobré právní situaci měly určitě postavit, ale primárně leží odpovědnost na MŠMT. Ve Školském zákoně je v § 29 ustanovení o tom, že má MŠMT vydat vyhlášku "k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků a studentů při vzdělávání ve školách a školských zařízeních a při činnostech s ním souvisejících". Dokud vyhláška nebude postihovat situace, které musí pracovníci škol řešit, musí si pomáhat Školním řádem. Je to pracné, ale možné.

Vím, že to, co píšu, není žádné analgetikum, vlastně bych se rád zeptal, jak to vidí ostatní.

Josef Soukal:
Josef Soukal (repro ČT)
Mně připadá absurdní, že se vůbec řeší situace, kdy dítě v lese zakopne o větev. Bude se před soudem řešit, že nebylo správně poučeno, když ho učitel neupozornil na výskyt větví v lese? Zodpovědnost školy by obecně neměla být větší než zodpovědnost rodičů. Postihovat školu za něco, co v případě rodičů vůbec neřešíme, ve svých důsledcích těžce poškozuje nejen školu, ale především samotné děti. 

Může-li dnes být škola odsouzena i v případě, že nic nezanedbala a k poškození zdraví došlo jednoznačně v důsledku jednání žáka, není to strašák, ale děsivá reálná můra.

Nikola Křístek:

"K soudu" můžete dát žábu, že Vás v noci ruší. Jen to asi nikdo projednávat nebude. Když si dítě v lese vypíchne po pádu oko, je docela možné, že se někdo bude chtít domoci "spravedlnosti" a v tomto případě si dovedu představit, že by se to k soudu mohlo dostat.

Často vnímáme obžalobu druhých jako stigma ("na každém šprochu pravdy trochu..." a když jsme terčem žaloby, na klidu to určitě taky nepřidá. Takže samotný pocit, že vůbec můžu být popotahován u soudu, může být překážkou pro to, abych šel s žáky do lesa. Úplně s Vámi souhlasím v tom, že není správné, aby na učitele nahlížel soud přísněji než na rodiče... a přiznám se, že neznám rozsudek, který by to takto stanovil. Vy s tím máte nějakou zkušenost?

Škola i rodič mohou být odsouzeni za něco, co nemohli ovlivnit, protože i soudy chybují. Stát se to může, byť by se to stávat nemělo. Jediné, co nám v tom může pomoct, je dobrá legislativa a taky zveřejňované rozsudky soudů. Vůbec nechápu, proč to soudy nedělají, protože se člověk moc nemá čeho chytit, když se rozmýšlí, zda nějaké riziko postoupit (neznám váhu dopadu = nemůžu spočítat riziko).

Většinou s Vámi souhlasím, ale pojem "děsivá reálná můra" je právě to, čeho se děsím... že se někdy bojíme více, než jaké je riziko, a proto neděláme činnosti, které jsou sice trochu riskantní, ale které děti velmi rozvíjejí.

... co si o tom myslíte?

Josef Soukal:

Bohužel nemám odkazy, ale šlo o tyto případy: Při nácviku na golfovém hřišti stály děti v řadě, jedno bylo zasaženo holí do oka, když se žák před ním příliš rozmáchl dozadu. Soud sice neshledal závadu v celkovém poučení, ale vinu školy spatřoval v tom, že učitelky neupozornily děti na to, že si mají nechat v řadě větší mezery. (Alespoň tak si to pamatuji, snad to nezkresluji.) Druhý případ se týkal studenta SŠ, který během praxe polil spolužáka čímsi hořlavým a pak ho zapálil. Druhý žák má doživotní následky, škola prý nepochybila při poučení žáků, ale stejně je prý za jednání útočníka zodpovědná a nesla část nákladů na léčení. (Opět doufám, že moje paměť děj nezkreslila.)

Budou-li se děti o přestávce honit po jedné části chodby a zraní se, zatímco učitel řeší jinou věc opodál, soud klidně může shledat školu vinnou za to, že nezajistila dva dozorující učitele, když jeden zjevně nestačí. To je prosím nikoli můj názor, ale vyjádření dvou zkušených právníků, kteří nejsou ve školství nijak zainteresováni. Takže můra velmi reálná.

11 komentářů:

Michal Komárek řekl(a)...
28. listopadu 2016 v 14:20  

Případy, které má na mysli pan Soukal by mohly být tyto:

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/kdo-muze-za-uraz-zaka-tragicky-minigolf-meni-pravidla/r~i:article:761537/

http://www.qap.cz/object/student-ktereho-popalil-spoluzak-pozaduje-po-skole-7-milionu-korun-7871/article.htm

Josef Soukal řekl(a)...
28. listopadu 2016 v 18:37  

K druhém případu je výmluvnější text zde: https://www.novinky.cz/krimi/380095-popalenemu-mladikovi-skola-zaplati-skoro-petimilionove-odskodneni.html

tyrjir řekl(a)...
28. listopadu 2016 v 19:22  

Někdy se možná bojíme více, než jaké je riziko, a neděláme činnosti, které jsou sice riskantní, ale děti rozvíjejí.

Nemyslím, že je to tak zlé. Podívejme se třeba na vzdělávací dotace. To je myslím docela slušný "bančí žumpink". :)))

Jana Karvaiová řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 6:06  

Myslím,že podobně to dopadlo v případě s rozbitou vzácnou vázou. Polovinu platili rodiče a polovinu škola.

Josef Soukal řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 7:27  

Mimochodem, s každým inkludovaným žákem se riziko výrazně zvyšuje. Největším konkrétním lapsem současné inkluzivní politiky je, že absolutně ignoruje, za jakých okolností funguje inkluze jinde.

Ygrain řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 9:08  

Mám takový pocit, že panu Křístkovi se to lehko mluví, když on si prsty nepálí.

mirek vaněk řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 9:31  

V okamžiku, kdy bude hrozit nebezpečí, žádný rozumný ředitel děti na výlet nepustí. Uhlídat děti a pokrýt všechny alternativy poučením prostě nejde. A v případě žaloby na školu bude mít ředitel problém. Nejde jen o učitele.
Už dnes ředitelé váhají, zda exkurze povolit. Zajišťovat zástupy to jsou taky další peníze.
A o peníze jde až v první řadě.
Něco jiného je nezávazná konverzace nezúčastněných či právníků,kteří v tom vidí byznys a něco jiného je pohled přepracovaného ředitele či učitele, který má svých starostí i tak dost a ještě má papírovat pro exkurzi a třást se, že za mizené peníze bude ještě odsouzen za blbost nějakého žáka.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 9:57  

Dnes už rodiče nepíší stížnosti, ale posílají rovnou advokáty. To opravdu nejsou výmluvy, pane Křístku, ale kudla na krku.

tyrjir řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 14:31  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 18:07  

Až ty advokáty začnou rodiče a učitelé posílat na MŠMT. To, myslím, bude taky mazec. Odbory, pokud vím, mají právní poradnu. J.Týř

Josef Soukal řekl(a)...
2. prosince 2016 v 11:52  

Ústavní soud se zastal školy: http://www.lidovky.cz/ustavni-soud-odmitl-stiznost-mladika-ktery-zadal-odskodneni-za-uraz-na-vylete-1yh-/zpravy-domov.aspx?c=A161202_101009_ln_domov_pev

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.