Nadané děti učila škola nejlépe, nové vedení ale výuku zrušilo

úterý 29. listopadu 2016 ·

Třídy zaměřené na rozvoj mimořádně nadaných dětí provozovaly v loňském roce jen čtyři základní školy v Česku. V porovnání například se sousedním Slovenskem, které má takovou školu v každém okrese, to je velmi málo. Ze zmíněných čtyř českých škol měla největší zkušenosti ZŠ ve Frýdku-Místku. Ta ale nyní způsob výuky změnila. Reportáž přinášejí Hospodářské noviny.


Jiří Rozehnal (frydek-mistek.eu)
Bývalý zástupce ředitele školy Jiří Rozehnal se talentovaným dětem věnuje celý život, po nástupu nové ředitelky Ivety Wilczkové ze školy odešel a s ním i zvláštní pravidla výuky.

Nejzásadnější změny jsou dvě. Třídy nadaných žáků se už na vybrané předměty nedělí napůl jako dřív. Přišly také o speciální hodiny určené jenom jim. V takových hodinách si učitelé s dětmi povídali třeba o vesmíru nebo s nimi prováděli chemické pokusy.

Ředitelka vysvětluje, že dělené hodiny pro nadané ubíraly prostor pro stejný přístup k ostatním žákům. „Museli jsme to narovnat,“ říká.

Město tvrdí, že chce ve výuce nadaných pokračovat, ale jen tak, jak to umožňují „platné právní předpisy, rozpočtové a kapacitní možnosti školy“. Zachování výuky nadaných dětí záleží ale především na učitelích, kteří se dětem věnují, a na rodičích, jimž stav školy po změnách nepřijde smysluplný.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 14:41  

No dyť, inkluze ze vším všudy, 30 dětí ve třídě, z toho 2 mimořádně nadaní, 5 nadaných, 5 dyslektiků, 4 žáci s poruchou pozornosti, 2 žáci s poruchou chování, 2 žáci s LMP a 1 autista. A teď kantore ukaž svůj pedagogický um.

Unknown řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 17:26  

zazpíváme si !

Jirka řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 18:51  

Ach Kačko, Kačko, voralas moc!

Janek Wagner řekl(a)...
29. listopadu 2016 v 20:21  

A mně se chce něco říct... A já to řeknu... (píp)

old pratavetra řekl(a)...
2. prosince 2016 v 9:40  

Říká se tomu článek na zakázku. Ředitelka Rojková odcházela do důchodu a soudruh Rozehnal nedostal šéfku, která by jela podle jeho not. Ono půlit si 20 dětí na skupinky po 10 pro sebe (viz Rozehnal), to se to krásně učí. Navíc s panem Rozehnalem toho zmizlo ze školy víc.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.