Ministerstvo školství navrhuje miliardové investice do vrcholového sportu. Mají smysl?

úterý 29. listopadu 2016 ·

„Při budování velestaveb pro případ nějakých mistrovství nám může být nedostižným odstrašujícím příkladem Sazka neblahé paměti. Tu výstavba megalomanské budovy zadlužila a přivedla k bankrotu, čímž byl pro český sport zlikvidován dlouhodobý a udržitelný zdroj příjmů... Jak sportovní svazy s penězi od státu hospodaří? A kdo je kontroluje? Ministerstvu školství, které patronovalo jeden z největších tunelů na veřejné rozpočty – Internet do škol, zjevně pro takovou práci schází kompetence,“ píše v komentáři v Lidových novinách Martin Zvěřina. Komentář doplňuje zprávu o chystaných obřích investicích do sportu.


„Nový investiční program bude vytvořen pro potřebu vybudování strategické sportovní infrastruktury a modernizaci sportovních zařízení pro pořádání významných mezinárodních sportovních akcí,“ citují Lidové noviny dokument Koncepce rozvoje sportovní infrastruktury České republiky 2017–2025, který vypracovalo ministerstvo školství. Peníze poskytnou právě resort školství, dále obce, města a kraje.

Celkem má jít o více než 60 miliard korun a spory se vedou zejména o cca čtyřech miliardách, které mají přitéct i do velkých zavedených sportovních středisek jako je to v Nymburku nebo v Prostějově, která nejsou majetkem státu.

Kritici namítají, že návrh je jen dalším příkladem toho, že stát nemá v oblasti podpory sportu žádnou dlouhodobou koncepci. „Koncepce je v zásadním rozporu s novelou zákona o podpoře sportu, kde jsou jednoznačně stanovené priority státní politiky: podpora sportu dětí a mládeže a jejich trenérů a podpora sportovních reprezentantů České republiky,“ řekl LN poslanec a předseda podvýboru pro mládež a sport Jiří Holeček (ANO).

A deník cituje také bývalého šéfa marketingu českého fotbalu Davida Duška: „Současná vládní koncepce je o investicích do sportovišť, která jsou z 99 procent určena pro profesionální sportovce. Peníze by naopak měly jít do sportovní infrastruktury vlastněné státem až na úroveň obcí – aby mohly sportovat děti na amatérské úrovni a každodenní bázi. A ne, že budou muset někam dojíždět,“ říká Dušek.


Citované texty naleznete zde a v dnešním vydání Lidových novin

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.