Na pedagogických fakultách berou učitelé v průměru o 8 tisíc méně než na jiných fakultách

středa 2. listopadu 2016 ·

Výdělky akademických pracovníků na pedagogických fakultách jsou podprůměrné ve srovnání s jinými fakultami. Loni tam byla průměrná mzda 33 019 korun, zatímco na veřejných vysokých školách obecně to bylo 41 871 korun. Sdělila to ministryně školství Kateřina Valachová. Převážně na mzdy pedagogů připravujících budoucí učitele dostanou v příštím akademickém roce pedagogické fakulty navíc 260 miliónů korun, dalších 650 miliónů mohou nejen na mzdy využít z evropských prostředků. Informuje o tom ČTK.


Ministerstvo analyzovalo, kolik platí vysoké školy svým zaměstnancům z částky, kterou dostávají z resortu školství. Akademičtí pracovníci mohou mít výdělky ještě z grantů a vědeckých projektů. Rozdělování peněz mezi fakulty ministerstvo nemůže ovlivnit, vysoké školy o tom vzhledem ke své autonomii rozhodují samy.

„Je patrné, že pro některé univerzity učitelé učitelů nejsou až tak nejcennější povolání, jak tvrdí,” poznamenala ministryně k nižším výdělkům na pedagogických fakultách.

Pedagogické fakulty ve srovnání s jinými fakultami získávají méně peněz i na vědeckou činnost. V hodnocení výsledků výzkumu jsou podle Valachové pedagogické fakulty znevýhodněny například tím, že nová učebnice není na rozdíl od článku ve vědeckém časopise považována za vědecký výstup.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
2. listopadu 2016 v 7:26  

Problém je v tom, že financování pedagogického výzkumu je mizerné. Vlastně se žádný pedagogický výzkum nekoná. Jinak by nemohlo být ministerstvo překvapeno z neúspěchu u státních maturit a vědělo by příčiny i metody jak situaci zachránit.
To není vina VŠ ale ministerstva, které by si mělo pedagogický výzkum platit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.