Ministerstvo připravuje změnu zákona – chce lépe chránit učitele

úterý 1. listopadu 2016 ·

Ministerstvo školství chce lépe chránit učitele. Měly by k tomu přispět jasná definice jejich postavení a povinnost vyloučit žáka ze školy za opakované hrubé fyzické či slovní útoky nejen vůči pedagogickým pracovníkům. Podle informací ČTK jsou tato opatření součástí změny školského zákona, která se nyní na ministerstvu připravuje.


Ministerstvo se chce vydat cestou vymezení práv a povinností učitelů, která zatím ve školském zákoně chybí. Učitelé by měli mít mimo jiné právo na ochranu před fyzickým násilím a psychickým nátlakem ze strany dětí, žáků a studentů i jejich rodičů a dalších lidí, s nimiž přicházejí do kontaktu.

Ředitel školy by také měl povinnost vyloučit žáka nebo studenta, který opakovaně slovně nebo fyzicky útočí na učitele, jiné zaměstnance nebo spolužáky ze školy.

Nově by také ředitelé mohli mít povinnost veškerá závažná provinění hlásit orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a státnímu zastupitelství. Mohlo by se to využívat u dětí na základní škole, kde není možné vyloučení.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
1. listopadu 2016 v 16:11  

Tuto aktivitu vítám, u nás paní ředitelka jedná s žáky ve stylu "přece ho nevyloučíme, když jsou na něj peníze".

Eva Adamová řekl(a)...
1. listopadu 2016 v 17:15  

Ještě by ministerstvo mohlo vymyslet, jak chránit učitele před ministerstvem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.