Ministerstva zdravotnictví a školství vydala společné stanovisko o očkování pro přijetí dětí do mateřských škol v roce 2017.

pondělí 14. listopadu 2016 ·

Od ledna 2017 nabude účinnosti ustanovení, které zavádí povinné předškolní vzdělávání - poslední rok před nástupem do základní školy by mělo dítě navštěvovat mateřskou školu. Současně však další zákon stanoví, že do mateřských škol smí být přijímány děti pouze očkované. Co z toho plyne pro „předškolní“ děti, které by nebyly očkovány, jejich rodiče, provozovatele školek? Podle Stanoviska Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy mohou být tyto děti přijaty i bez povinného očkování. Na stanovisko upozorňuje server Vitalia.cz.

Povinnost očkování totiž neplatí pro zařízení, do nichž je docházka povinná, což může být např. poslední třída mateřské školy: „…mateřské školy mohou přijmout i dítě, které se nepodrobilo pravidelnému očkování, ani nemá doklad, že je proti nákaze imunní či se nemůže očkování podrobit z důvodů trvalé kontraindikace jen v případě, že patří do skupiny dětí, pro které je předškolní vzdělávání povinné. Počínaje dnem 1. 9. 2017 je předškolní vzdělávání povinné pro dítě, které před datem 1. 9. 2017 dosáhlo pěti let a více a dosud nezahájilo povinnou školní docházku,“ uvádí stanovisko.

Pro ostatní děti se nic nemění, výjimka platí pouze pro děti, na které se vztahuje povinné předškolní vzdělávání: „Ostatní děti, pro které není předškolní vzdělávání povinné, tedy musí být před přijetím do mateřské školy nadále očkovány v rozsahu dle zákona.“


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
14. listopadu 2016 v 19:39  

Při použití drobné mediální zkratky: "Ministerstva si přecházejí fanoušky Donalda Trumpa"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.